Hoppa till huvudinnehåll

Hotellplaner på Fabriksudden väcker glädje - Hangö behöver fler hotellrum

Kvinna i rosa jacka framför Fabriksudden
Hangöbon Eeva-Kaarina Rantala önskar sig en vanlig simhall där alla Hangöbor skulle ha råd att simma. Kvinna i rosa jacka framför Fabriksudden Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,fabriksudden i hangö

Hotell Regatta ska bygga ett annex med nya hotellrum på Fabriksudden. De Hangöbor vi talat med är nöjda över att planerna efter flera år godkänts av staden.

En bekant syn på Facebook den här sommaren har varit Hangösugna turister som frågar efter ett ledigt rum. Behovet av fler hotellrum i Hangö är tydligt.

Hotell Regatta ska bygga ett annex med nya hotellrum på Fabriksudden. Politikerna har godkänt planen, men den har ännu inte vunnit laga kraft.

vy över Fabriksudden i Hangöplan över fabriksudden
Hotellbyggnaden syns på arkitektritningen i grått. Bild: Yle/Christoffer Westerlund, Cedercreutz Arkkitehdit

Hanna Hedberg rastar sin hund på Havsgatan. Hon tycker det är bra att hotellplanerna godkänts av politikerna i fullmäktige.

- Jag tycker det är en bra grej. Det har planerats länge, och med tanke på hur mycket inkvartering som finns i Hangö så är det verkligen bra att vi får mera kapacitet, säger Hedberg.

Det finns alldeles för lite inkvartering

Hanna Hedberg tycker det finns alldeles för lite övernattningsmöjligheter i Hangö, speciellt på sommaren. Hon tycker också att platsen är bra för ett hotell.

- Här finns spa, restaurangerna i magasinen i Östra hamnen är nära, liksom stränderna och naturen. Det är en mycket bra plats för ett hotell, säger Hangöbon Hanna Hedberg.

parkering
Den nya hotellbyggnaden ska byggas bredvid Regatta spa. parkering Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,Östra hamnen, Hangö,regatta spa

Hangöbon Eeva-Kaarina Rantala är försiktigt positiv till hotellplanerna.

- Det är på många sätt en bra sak, eftersom turismen förstås för med sig pengar till vår stad. Å andra sidan, som Hangöbo önskar jag att man satsade på oss invånare istället för dylika byggnadsprojekt, säger Rantala.

Planritning över nytt hotell
Den nya hotellbyggnaden skulle nå samma höjd som spa. Arkitektritning. Planritning över nytt hotell Bild: Cedercreutz Arkkitehdit Hangö,Östra hamnen, Hangö,regatta resorts

Behovet av fler hotellrum är stort

Peder Planting är styrelseordförande för bolaget Hotel Regatta och Regatta Resorts. Han berättar att hotellplanerna kan framskrida snabbt, bara besvärstiden är över och planen vunnit laga kraft.

Hotell Regatta har fått säga nej hela sommaren och också höstens veckoslut är fullbokade.

- Det är jättesvårt att säga vad den riktiga potentialen är men den är stor. Inte kommer de här 45 rummen att räcka till på något sätt, säger Planting.

Peder Planting
Peder Planting. Arkivbild. Peder Planting Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,hangö havsbad

Det är svårt för Regattahotellet att ta emot stora företagsgrupper. Ofta är en stor del av rummen redan bokade för andra gäster.

- Får vi inte hela bolaget att rymmas in på hotellet så tackar de nej.

Peder Planting förklarar att resande i dagens värld inte vill dela på rum, vilket ytterligare ökar på behovet av kapacitet.

Ska det verkligen bli hotell eller får Hangö fler fritidsbostäder igen

Det är inte många turister som rör sig i Hangö en onsdag i september. Men Leena Kangasniemi har kommit på dagsutflykt till Hangö. Hon tycker inte om tanken på ett nytt hus vid stranden.

- Jag skulle inte bygga där. Nuförtiden byggs det för mycket så att havsutsikten förstörs. Det finns plats annanstans. Det är samma i Helsingfors, säger Leena Kangasniemi.

parkering, badstrand i bakgrunden
Här ska den nya hotellbyggnaden byggas. parkering, badstrand i bakgrunden Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,Östra hamnen, Hangö,regatta resorts

När Yle Västnyland berättade att planen för Fabriksudden godkänts i fullmäktige var det flera som undrade om det verkligen blir ett hotell på udden. I kommentarerna väcks frågan - ska det bli ett hotell eller fritidsbostäder som ska säljas.

Peder Planting på Hotell Regatta avvisar oron.

- Det finns ingen grund för ett sådant påstående och då finns det inte heller någon oro för det, utan vi bygger ett hotellannex.

grusplan
Till vänster i bild syns nuvarande Hotell Regatta. Här ska annexet byggas. grusplan Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,Östra hamnen, Hangö,regatta resorts

Den nya hotellbyggnaden på Fabriksudden ska bli ett annex till Hotell Regatta som ligger på andra sidan gatan.

- Det kommer att fungera till hundra procent som hotell, säger Planting.

Det blir hotellrum på drygt 40 kvadratmeter, det vill säga större rum.

- Med det tror vi att vi kan betjäna både familjer och sådana som kommer på kommandoarbete till Hangö och bor längre tider, jag tror att det är en bra kombinatíon.

På Hotell Regatta är en betydande del av gästerna sådana som kommit till Hangö för att jobba berättar Planting.

Finns ingen tidsplan för när Fabriksuddens hotell ska stå klart

Peder Planting kan inte säga när hotellet på Fabriksudden står klart.

- Vi har färdighet att börja bygga och lämna in bygglovsansökan genast då planen vinner laga kraft, säger Planting.

Han vill inte spekulera om när det går att sätta spaden i marken.

- Vi ser hur det här framskrider och ser om det blir besvär eller inte blir besvär, och rättar oss efter det.

Kvinna i blått vid hamnkontoret i  hamnen
Företagare Petra Rehnström säger att restaurangerna haft en fin säsong. Men Hangö behöver mera hotellkapacitet. Kvinna i blått vid hamnkontoret i hamnen Bild: Yle/Helena von Alfthan Östra hamnen, Hangö,hsf marine

I Östra hamnen plockar Petra Rehnström bort stolar från HSF Marines uteservering. Hon ser positivt på att det skulle byggas hotell på Fabriksudden.

- Jag tycker det är bra när det kommer något nytt, och hotell behöver vi, så visst är det bra, säger Petra Rehnström.

Hon konstaterar att fler övernattningsmöjligheter i Hangö skulle betyda fler turister.

En grusplan där hus ska byggas
Grusplanen på Drottningberg ska bli bebyggd. Peder Planting vill poängtera att bostäderna inte bara är tänkta för fritidsboende, utan också året runt boende. En grusplan där hus ska byggas Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,Östra hamnen, Hangö,berg,drottningberg i hangö

Från HSF Marine i Östra hamnen ser man Drottningberg, som också hör till Regatta-bolagens framtida byggplatser.

- Vi har lämnat in byggnadslovsansökan. Vi hoppas på att få den snabbt behandlad. Vi har färdighet att börja bygga i princip med ett par veckors varsel. Vi ska börja under höstens lopp, säger Peder Planting.

Senast i november ska det projektet köra igång.

- Vi räknar med en byggnadstid på 12-14 månader.

en grusväg vid havsstrand och småbåtshamn
Från Drottningberg ser man bostadshusen på Fabriksudden. en grusväg vid havsstrand och småbåtshamn Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,Östra hamnen, Hangö,drottningberg i hangö

Läs också