Hoppa till huvudinnehåll

NHL-finalserien: Dallas mot Tampa, skrällaget mot största favoriten – här är utgångsläget, avgörande faktorerna och tipset inför drabbningen

Miro Heiskanen och Victor Hedman
Matchen i matchen: Miro Heiskanen mot Victor Hedman Miro Heiskanen och Victor Hedman Miro Heiskanen,Victor Hedman

Laget som troget tippas vinna Stanley Cup mot gänget som skulle åka ut redan i andra omgången. Det finns bara en logisk favorit inför finalserien mellan Tampa Bay Lightning och Dallas Stars. Första nedsläpp är natten mot söndag finsk tid – här är en inför-analys på finalserien med Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz och Joel Kiviranta i viktiga roller.

24 lag inledde slutspelet i två NHL-bubblor i början av augusti. Knappa två månader senare finns en bubbla och två lag kvar. Att Tampa Bay Lightning är det ena överraskar ingen, men nästan lika få skulle ha satt sina pengar på att Dallas Stars står för motståndet.

Tampa var trea i hela i grundserien med 42 segrar och 94 poäng. Dallas var tia, vann 37 matcher och samlade ihop 83 poäng. Båda två hörde till de åtta lag som inte behövde spela i kvalrundan.

I grundserien möttes Dallas och Tampa två gånger, i december och i januari. Dallas vann båda matcherna – och båda segrarna kom i förlängningen.

Det är den enda detaljen från de matcherna värd att minnas i det här skedet av säsongen. Det lär nämligen bli sudden death-avgöranden i finalmatcherna.

Inför finalserien har Dallas vunnit alla fem drabbningar som gått till förlängning, medan Tampa spelat hela åtta förlängningar – och vunnit sju av dem.

Joel Kiviranta (till vänster) och Denis Gurjanov firar segermålet.
Ska Joel Kiviranta stå för avgörandet igen? Joel Kiviranta (till vänster) och Denis Gurjanov firar segermålet. Bild: AFP / Lehtikuva Joel Kiviranta,Denis Gurjanov

STANLEY CUP-FINALEN

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars

Utgångsläget: Det var meningen att Tampa skulle vinna Stanley Cup våren 2019. Laget sopade isen med motståndarna i grundserien och vann 62 av 82 matcher. Sedan mötte man Columbus Blue Jackets och alla tiders svepförlust blev ett faktum.

Under det här slutspelet har ”Bolts” från första tekning varit en beslutsam segermaskin som inget sätt att spela hockey verkar bita på. Laget har kvalitet så det räcket och blir över, men kan också spela tufft på gränsen till riktigt fult och verkar omöjligt att rubba.

Dallas Stars skulle åka ur slutspelet mot västra konferensens offensiva supermaskin, Colorado Avalanche, i andra slutspelsomgången. Stars enda möjlighet ansågs vara att hålla målsiffrorna låga, äta puck och skyffla in ett och annat skitmål.

Istället utmanade Stars Nathan MacKinnon och hans gäng till en målskytteduell som fick tankarna att gå till tider då Jari Kurri bjöd på hattrick. År 2020 var detJoel Kiviranta som satt tre mål i den avgörande matchen. Och i konferensfinalen var Vegas inte riktigt nära att få Dallas i gungning.

I finalen är Tampa Bay en arrogant favorit som har varit fast besluten att vinna Stanley Cup 2020 från och med april 2019. Dallas Stars i sin tur är ett gäng underdogs som tycks besvara alla utmaningar med att rycka på axlarna och snäsa ut tre korta ord: ”bring it on”.

Anton Khudobin och Jake Oettinger.
Anton Khudobin har hållit Dallas dröm vid liv. Anton Khudobin och Jake Oettinger. Bild: AFP / Lehtikuva Dallas Stars,Anton Khudobin

Det här blir avgörande: För att slå Dallas krävs det spelare som kan skapa chanser från bästa målskyttesektorn – och avslutare som menar allvar. Tampa kommer att föra spelet och lyckas lagets vassa spets spela på sin egen nivå blir Lightning svårt att stoppa.

Trots truppens kvalitet, så finns det tre spelare som ”Bolts” står eller faller med: Andrej Vasilevskij, Victor Hedman och Brayden Point. Förstacentern Point har varit borta på grund av skada i några matcher och då har spelet haltat. Hedman och Vasilevskij är om möjligt ännu viktigare.

Dallas ser ut att leva eller dö med sin akrobatmålvakt – Anton Khudobin. Han är ändå beroende av en jätteinsats av lagförsvaret och backtruppen med Esa Lindell och Miro Heiskanen i stora roller. Om Dallas ska slå Tampa, så måste man blockera och tackla tills det svartnar för ögonen.

Håll ögonen på: Hur klarar sig Miro Heiskanen i jämförelse med NHL:s bästa allroundback, Victor Hedman? Heiskanen som med stor sannolikhet blir den effektivaste aktiva backen i ett slutspel var ibland pressad mot Vegas. Finalserien och Hedman blir tuffaste möjliga mätare för 21-åringen.

Tips: Tampas nyckelforward, Brayden Point, kan vara en hård kontakt från att säsongen är över. Svårt att se hur han ska undvika den smällen mot frenetiskt tacklande Stars. Det här i kombination med Dallas orubbliga självförtroende och nåra osannolika matchvinnartyper avgör finalserien.

Dallas Stars vinner Stanley Cup genom att avgöra i sjunde matchens förlängning. Segerskyttens förnamn början med bokstaven J.

Glöm inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Läs också