Hoppa till huvudinnehåll

Protesterna i Thailand fortsätter – tusentals samlades i Bangkok för regeringskritisk demonstration

Personer står i folkmassa och håller upp händerna mot en lastbil med människor på flaket.
Demonstrationerns lockar särskilt unga thailändare. Personer står i folkmassa och håller upp händerna mot en lastbil med människor på flaket. Bild: EPA-EFE/All Over Press Thailand,demonstrationer

Tusentals demonstranter samlades i dag i Thailands huvudstad Bangkok i dag i protest mot landets regering. Protesterna leddes av studerande som vill ha ett slut på militärstyret.

Enligt nyhetsbyrån Reuters deltog uppskattningsvis 30 000 människor i demonstrationen. Enligt organisatörerna översteg antalet 50 00 medan polisen talar om 18 000.

Det var i alla fall fråga om den största demonstrationen sedan Prayuth Chan-ocha tog makten i en kupp 2014.

Demonstranterna har meddelat att de planerar att stanna kvar tills i morgon för att då marschera till regeringsbyggnaden.

– Ned med diktaturen, länge leve demokratin, ropade hundratals studenter medan de bröt sig in på campuset vid Thammasat-universitetet i Bangkok i dag vid middagstid.

Demonstranterna använde ansiktsskydd och hade rustat sig mot det ruskiga vädret med regnjackor och paraplyer. Flera gjorde en trefingersshälsning, känd från den populära trilogin Hungerspelen.

Bild på hand som håller upp tre fingrar.
Trefingershälsningen härstammar från filmtrilogin Hungerspelen. Bild på hand som håller upp tre fingrar. Bild: EPA-EFE/All Over Press Thailand,demonstrationer

Bild på folkmassa i Thailand. Personerna har paraplyn och regnjackor i muntra färger.
Det ruskiga vädret stoppar inte demonstranterna. Bild på folkmassa i Thailand. Personerna har paraplyn och regnjackor i muntra färger. Bild: EPA-EFE/All Over Press Thailand

Proteströrelsen har tre krav: Premiärminister Prayuth Chan-ochas avgång, en reform av konstitutionen och ett slut på myndigheterna trakasserande av kritiker. Före det tänker de inte sluta demonstrera.

Demonstranterna vill också se en reform av landets monarki, trots risken det medför att kritisera den mycket impopulära miljardärkungen Maha Vajiralongkorn. All kritik av kungahuset utgör ett majestätsbrott som kan bestraffas med långa fängelsestraff.

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus
Maha Vajiralongkorns egendom uppskattas vara värd omkring 60 miljarder amerikanska dollar. Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT Thailand,Maha Vajiralongkorn

De regelbundna demonstrationerna i Bangkok organiseras främst av studerande, och de har pågått sedan juli. I det stora hela saknar ändå proteströrelsen, som är inspirerad av den i Hongkong, ledare.

Prayuths regering bildades i fjol efter nästan fem år av militärstyre då Prayuths militärjunta genomförde en kupp mot Yingluck Shinawatras demokratiskt valda regering.

Prayuth lät skriva om konstitutionen så att militären skulle få vetorätt över regeringsbildningen och hans parti, Folkets Statsmakt, blev näst störst i valet i fjol.