Hoppa till huvudinnehåll

Tero Pitkämäki har alltid tränat vansinnigt mycket – men en gång gick det för långt och han tänkte missa sin operation på grund av en galen utmaning

Tero Pitkämäki sitter på läktaren på Olympiastadion och ler mot kameran.
Tero Pitkämäki vill bli friidrottsförbundets grentränare i spjut. Tero Pitkämäki sitter på läktaren på Olympiastadion och ler mot kameran. Bild: Lehtikuva Tero Pitkämäki

Tero Pitkämäki åkte på en korsbandsskada under Paavo Nurmi Games 2018. Att det kastet skulle bli hans sista under tävlingskarriären visste han inte då. Dessutom höll han på att missa sin knäoperation, på grund av en galen utmaning.

Det var en högklassig spjuttävling i Paavo Nurmi Games 2018, alla de bästa var med. Efter det första kastet, som mätte 82,41, låg Pitkämäki trea efter tyskarna Andreas Hoffmann och Johannes Vetter.

I den andra omgången fick esten Magnus Kirt till det. 88,73 var nytt nationsrekord och garanterade Kirt segern i PNG. I den fjärde omgången gjorde Thomas Röhler sitt bästa kast. Med 87,51 var han tvåa i tävlingen.

Inför den sista kastomgången låg Pitkämäki femma. Mitt under kastet vreds stödfotens – alltså vänstra fotens – knä. Magnetröntgen visade att främre korsbandet hade gått av.

Men Pitkämäki är inte den som ger upp i första taget. Tvärtom har han alltid tränat galet hårt och bestämde sig för att inleda rehabiliteringen med samma iver. Dessvärre gav det inte resultat och en operation väntade i augusti.

En operation som han höll på att missa på grund av en galen utmaning.

Tre veckors träningspass på en vecka

Tero Pitkämäki har alltid tränat hårt, ibland också för hårt. I Keijo Leppänens bok Keihäsmies berättar han om sitt förhållande till träning.

– Med facit i hand så tränade jag för mycket när jag var mellan 20 och 30 år gammal. Jag tränade först enligt träningsprogrammet och dessutom lite egen träning. Jag tänkte att den som tränar mest är bäst, men så är det ju inte.

När han visste att det skulle bli paus i träningen sommaren 2018 tränade han extra hårt – för att på sätt och vis lagra träning inför uppehållet efter operationen. Tre veckors träning fixade han på en vecka.

När managern Tero Heiska kom med utmaningen hur många räckhäv han orkar göra, tände det till hos spjutkastaren. Han skulle göra räckhäv i serier på tio, med två minuters vila.

– Jag tänkte att jag lätt får ihop drygt tio serier, berättar Pitkämäki, men det blev sedan drygt 36 serier, alltså 368 gånger. Det tog ett bra tag att göra dem, säger han med ett skratt.

Men den galna utmaningen höll på att få ödesdigra följder.

– Jag fattade ju inte att använda handskar, så huden på handflatorna gick sönder.

För att kunna genomgå en knäoperation fick han inte ha några öppna sår. Men smart som han var tejpade han händerna och fick lägga sig på operationsbordet i alla fall.

– Efter operationen hade jag mest ont i händer, armar och skuldror. Knäet gjorde inte alls så ont.

Texten baserar sig på Petra Manners text Himotreenaja Tero Pitkämäki teki 368 leuanvetoa – polven eturistiside oli jäädä leikkaamatta.