Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Sommarstugor allt mer populära, Åbodagen firas i dag och kvinnorna på barrikaderna i kampen om Belarus frihet

En liten röd stuga på en kolonilott med en äng med sommarblommor.
Efterfrågan på sommarstugor och kolonilottar stiger. Bild från Kuppis koloniträdgård. En liten röd stuga på en kolonilott med en äng med sommarblommor. Bild: Arash Matin koloniträdgårdar,Kuppis,Åbo

Kolonistugor, sommarstugor och husvagnar har ökat i popularitet

Fritidsboendet fick ett rejält uppsving i våras på grund av coronaepidemin då rekommendationerna om distansarbete lockade många att flytta ut kontoret till sommarstugan.

Om inte annat så har epidemin gett människor mer tid att njuta av både stugor och koloniträdgårdar. Ju närmare sommaren kom, desto mer steg efterfrågan på hyresstugor och husvagnar.

Närbild har besökt olika former av fritidsboenden runt om i landet.

En röd fritidsbostad omringad av skog.
För Ingemar Tår är sommarstugan ett ställe att slappna av på. En röd fritidsbostad omringad av skog. Bild: Anna Wikman / Yle fritidshus,sommarstugor,Vasa Skärgård

Ingemar Tåg är en av dem som njutit av den långa stugsäsongen. Vanligtvis åker han till stugan som ligger nära Replotbron i april eller maj.

- Här känner vi trygghet och stillhet. Ingen idé att åka utomlands när vi har det här, säger Tår.

De fyra kvinnorna som står på barrikaderna i kampen om Belarus frihet

Kvinnor, många av dem unga, står i den belarusiska proteströrelsens främsta led. Speciellt fyra kvinnor har utmärkt sig på olika sätt i den massiva folkrörelse där det gemensamma målet är att bli av med president Aleksandr Lukasjenko. Hur blev det egentligen så och vilka är dessa kvinnor?

Svetlana Tichanovskaja, Maria Kolesnikova, Veronika Tsepkalo och Svetlana Aleksijevitj har alla en orsak att stå i leden som kämpar för Belarus frihet.

Kvinnor håller upp plakat med bilder på centrala oppositionsfigurer under en demonstration i Minsk.
Svetlana Tichanovskaja och resten av oppositionsrådet hon var med om att grunda har säkerligen inspirerat ett flertal kvinnor i Belarus att engagera sig i kampen mot president Lukasjenko. Kvinnor håller upp plakat med bilder på centrala oppositionsfigurer under en demonstration i Minsk. Bild: /All Over Press kvinnor,Belarus

Bobollsplanen var barndomens lekplats, nu är det dags för Superpesis

Kärleken till bobollen går i familjen. Det var en slump att mamma Kaisa Höglund började spela boboll i slutet av 1970-talet. Men hon förlorade sitt hjärta åt grenen och nu löper döttrarna i hennes fotspår.

För Camilla och Charlotta Höglund var bobollsplanen barndomens lekplats, och systrarna beslöt sig för att satsa på boboll.

Det lönade sig, för nästa vår gör de debut i damernas Superpesis.

Charlotta Höglund, Kaisa Höglund och Camilla Höglund
Mamma och döttrar. Mot Superpesis 2021. Charlotta Höglund, Kaisa Höglund och Camilla Höglund Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle boboll,damidrott,bollsport

– Boboll är så starkt i familjen. Jag kan inte sätta fingret på det, men jag kände genast att det här var min grej, säger Charlotte Höglund.

I veckans Sportliv kan du läsa mer om hur bobollen förenade mamma och döttrar.

"Man ser krigets grymhet mycket nära i det här jobbet"

I över tio år har krisområdesjournalisten Antti Kuronen rapporterat från krigsdrabbade områden som östra Ukraina, Mellanöstern och nordöstra Syrien.

Under de tio åren har han bevittnat kriget på nära håll.

- Man ser krigets grymhet mycket nära i det här jobbet, säger Kuronen.

Nu gästar Kuronen programmet En önskan och öppnar upp om sina upplevelser och erfarenheter.

En reporter med Yle-mikrofon står med en skottsäker väst på ett tak. Det är kväll.
Antti Kuronen rapporterar bland annat från Syrien. En reporter med Yle-mikrofon står med en skottsäker väst på ett tak. Det är kväll. Syrien,antti kuronen

Det finns en grupp människor som han vill lyfta speciellt mycket fram - den lokala befolkningen och medarbetarna som gör jobbet på fältet möjligt.

- Det finns otroligt modiga människor där ute som möjliggör det här arbetet. Det är de som vet vad som händer och kan hjälpa oss att hitta människor att intervjua. Alla är beroende av dem och de får ofta inte så mycket uppmärksamhet.

Har du hört om det buddistiska templet Liên Tâm i Åbo? I dag firas Åbodagen, men vad vet du om Finlands äldsta stad? Testa dina kunskaper i vårt quiz!