Hoppa till huvudinnehåll

Filmen Metsäjätti aktuell för flera Golden Globe-nomineringar

Pasi tittar ut genomen ett öppet bilfönster som speglar en fabrik.
Jussi Vatanen spelar en av de centrala huvudrollerna i filmen. Pasi tittar ut genomen ett öppet bilfönster som speglar en fabrik. Bild: Marek Sabogal filmer,Forest Giant,Jussi Vatanen

Den finländska filmen Metsäjätti har anmälts till det prestigefyllda priset Golden Globe i flera kategorier. De nominerade offentliggörs den 3 februari. Filmen visas för juryn i Hollywood i dag på måndag.

Metsäjätti nomineras i följande priskategorier: bästa utländska film, bästa regissör, bästa manus, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga biroll, bästa kvinnliga biroll och bästa musik.

Metsäjätti är regisserad av Ville Jankeri och huvudrollerna spelas av Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Anu Sinisalo och Sara Soulié. Ville Jankeri och Timo Turunen står för filmens manus.

Filmen baserar sig på Miika Nousiainens roman Metsäjätti som utkom år 2011.

Filmen hade premiär den 11 september och hittills har kring 29 509 biobesökare sett filmen.

Du kan läsa Svenska Yles recension av filmen här.

Själva galan ordnas i februari

Golden Globe-nomineringarna utses av Hollywood Foreign Press Association (HFPA) och de nominerade offentliggörs den tredje februari.

Den 78:de Golden Globe-galan ordnas den 28 februari 2021. Tina Fey och Amy Poehler programleder galan.

Endast två finländska filmer har fått en officiell Golden Globe-nominering genom tiderna. Det var Erik Blombergs film Den vita renen (1952) som vann i kategorin Bästa film på ett främmande språk år 1956 och Klaus Härös film Fäktaren (2015).