Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Dahlström har länge önskat att han kunde bli en bättre simmare – efter några dagars intensivträning i Ekenäs simhall deltog han i sitt livs första, men knappast sista swimrun

Två män i våtdräkt med medaljer runt halsen, den ena har dessutom en neonrosa simmössa. De är på ett sportplan. Blå himmel och sol. September 2020.
I mål, trötta, men nöjda, trots lite bister min. Sebastian Dahlström dokumenterade sitt första swimrun med en kamera på pannan. Till höger parhästen Niclas Wiitala. Två män i våtdräkt med medaljer runt halsen, den ena har dessutom en neonrosa simmössa. De är på ett sportplan. Blå himmel och sol. September 2020. Bild: Privat / Rose-Marie Dahlström swimrun,Samfundet Folkhälsan,simning,terränglöpning,uthållighetsgrenar,Niclas Wiitala

Många av er känner säkert till triathlon, det vill säga simning, cykling, löpning. Grenarna genomförs i följd utan avbrott och är en utmanande och tuff uthållighetsgren. Men har ni hört om swimrun?

Swimrun kan ses som en mera terrängbetonad lillebror till triathlon.

Yle Västnylands tidigare morgonvärd, Karisbon Sebastian Dahlström har prövat på swimrun.

- Ännu för två veckor sedan kände jag inte ens till den här sportgrenen.

Som namnet avslöjar är det enbart simning och löpning som gäller. Ordet enbart borde användas inom citationstecken, för också i swimrun är det uthållighet som gäller.

- Man löper i terräng och simmar i sjöar eller öppet hav, ute i naturen, helt enkelt, säger Sebastian Dahlström.

Sebastian Dahlström deltog i ett swimrun i Noux nationalpark i Esbo under veckoslutet (19.9) där han ömsom sprang, ömsom simmade.

- Man sprang en viss sträcka och sen hoppade man i sjön, och simmade över den. Det kunde vara fråga om en sträcka på 400 till 500 meter. Sen kom man upp från vattnet och fortsatte springa längs en stig och sen ner i sjön igen.

Den här gången gällde det att simma i sju olika etapper.

Flythjälpmedel mellan låren

I swimrun deltar man i flesta fall parvis, det vill säga man har en kompis eller partner med sig.

- I simetapperna hade vi bundit fast ett rep mellan oss så att vi inte skulle tappa bort varandra, förklarar Sebastian Dahlström.

Det kan låta lite konstigt, men i en sjö där alla deltagare har likadana eller liknande badmössor så kan det vara svårt att urskilja vem som är vem.

Vattnet i sjöarna i Esbo var mellan elva och femton grader. Deltagarna bär våtdräkt. Sebastian Dahlström berättar också att han faktiskt hade en tunn tröja av merinoull under våtdräkten för att hållas varm.

Som i alla sportgrenar ingår det också en del utrustning och olika redskap i swimrun. Bland annat har man ett flythjälpmedel, som man klämmer fast mellan låren när man simmar.

- Det är en pullbuoy. Tanken är att när man simmar så arbetar armarna och när man springer arbetar benen.

Med hjälp av pullbuoyen, eller dolmen, hålls benen flytande. Annars skulle de sjunka mot botten.

För att få mera fart på simningen, när benen tvingas till vila med pullbuoyen, har simmaren i stället hjälp av plastpaddlar som man trär på händerna.

Allt det här, plus den ovan nämnda våtdräkten, simglasögon och badmössan, gör att det kan se lite skojigt ut om man möter en deltagare längs någon löpslinga i skogen.

Sebastian Dahlström var dessutom utrustad med en kamera på pannan, för att kunna dokumentera sin första swimrun.

Simningen var den största utmaningen

För Sebastian Dahlström, som är van vid att springa både kortare och längre sträckor, var simningen den största utmaningen.

- Simningen har alltid varit min akilleshäl. Jag lärde mig simma först som tioåring och tog aldrig mer än intressemärket i simskolan. Mitt tidigare längsta rekord var kanske 200 meter.

Sebastian Dahlström antog utmaningen att delta i swimrun så pass sent som några veckor före själva loppet. Efter det har han övat flitigt i Ekenäs simhall. I praktiken blev det ändå bara några dagar.

- Jag har haft en jättebra coach som har lärt mig grundteknikerna i crawl och det var så skönt efter den första simdistansen att märka att jag klarade av det.

Kallt på slutet

Vädret på lördagen var soligt, men trots det blev det kallt mot slutet. Läpparna var blå, fingertopparna och tårna kändes ganska stela.

- Man simmar förresten i sina löpskor, man tar inte bort dem, säger Sebastian Dahlström.

På söndagen var kroppen lite stel, men redan på måndagen (21.9) när Sebastian Dahlström var gäst i Yle Västnylands studio, funderade han på att ta sig ett dopp i Svartån och kanske pröva på swimrun på egen hand.

Sebastian Dahlström skämtar att det är den annalkande 40-årskrisen som gör att han deltagit i både maratonlopp och nu senast i swimrun, men han har ännu några utmaningar som han funderar på att genomföra.

- Skidning är något som jag inte heller varit bra på, så kanske det är nästa utmaning nu när jag klarat av simningen.

Vill du läsa läsa mera om hur det kändes för Sebastian Dahlström när han deltog i sitt första swimrun och följa med loppet via en video, så ska du klicka här.

Läs också