Hoppa till huvudinnehåll

Tampa Bay kan ha ett ess i rockärmen till den andra finalen – kaptenen Stamkos närmar sig comeback: "Visst är han en bra spelare"

Steven Stamkos på isen utan hjälm.
Steven Stamkos har inte deltagit i årets NHL-slutspel ännu. Steven Stamkos på isen utan hjälm. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Steven Stamkos,Tampa Bay Lightning,NHL

Det är Dallas Stars som är i förarsätet när Stanley Cup-finalerna fortsätter med rond två. Samtidgt hoppas Tampa Bay på att lagkaptenen och fixstjärnan Steven Stamkos ska vara i spelskick snart. ”Ärligt talat så är en Stamkos i 80-procentigt skick bättre än de flesta i den här ligan”, slår lagkamraten Blake Coleman fast.

Tidigt på tisdagsmorgonen finsk tid är det dags för den andra Stanley Cup-finalen mellan Dallas Stars och Tampa Bay Lightning.

I den första finalen var Stars vassare. Joel Kiviranta svarade för ett av målen då Lightning besegrades med 4–1.

Inför finalserien sågs Tampa Bay som favorit och anfallaren Tyler Johnson medger att man chockades av Dallas i den första matchen.

– New York Islanders var inte en lika aktiv motståndare i konferensfinalerna. Dallas gick åt oss ordentligt på blålinjerna, analyserar Johnson.

I den andra finalen har Lightning inte råd att vara sömniga, instämmer lagkamraten Blake Coleman.

– Vi vet vad vi måste förbättra. Vi måste fokusera på att vara energiska då vi matchen börjar. Vi var lite slarviga i den första finalen, nu måste vi lägga mer fokus på detaljerna, tycker Coleman.

Stamkos tillbaka?

Till den andra finalen kan Tampa möjligtvis presentera ett efterlängtat tillskott i laguppställningen.

Lagets kapten Steven Stamkos har inte spelat en enda match i slutspelet på grund av skada. Men på sistone har superstjärnan deltagit i Lightnings isträningar.

Tampatränaren Jon Cooper utesluter inte att Stamkos gör comeback i nästa match.

– Man får inte många chanser att vara där vi är nu och han vill vara en del av det. Han har stött oss på den mentala sidan, men nu vill han också vara delaktig på isen.

– Vi är inte säkra på när det sker. Vi hoppas på att han kommer att spela i något skede av finalserien, men vi kan inte spika något visst datum för när han återvänder, kommenterar Cooper.

Jon Cooper blickar åt sidan på presskonferens.
Jon Cooper vet att Steven Stamkos är spelsugen Jon Cooper blickar åt sidan på presskonferens. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Jon Cooper,Tampa Bay Lightning

Enligt Blake Coleman skulle Stamkos göra en stor skillnad även om han inte vore i toppskick.

– Ärligt talat så är en Stamkos i 80-procentigt skick bättre än de flesta i den här ligan, menar Coleman.

Också Dallastränaren Rick Bowness väntar sig att Stamkos snart är tillbaka.

– Visst är han en bra spelare. Han förändrar hela deras power play, vilket är en stor sak. Vi väntar oss att han spelar i något skede, vi får se hur han utnyttjas.

Källor: AP, NHL.com

Glöm inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Läs också