Hoppa till huvudinnehåll

USA: Joe Biden vädjade till republikanska senatorer gällande valet av ersättare för domarlegenden Ginsburg: “Följ ert samvete”

Joe Biden höll ett tal i Philadelphia, Pennsylvania på söndagen där han kommenterade HD-utnämningen.
Joe Biden höll ett tal i Philadelphia, Pennsylvania på söndagen där han kommenterade HD-utnämningen. Joe Biden höll ett tal i Philadelphia, Pennsylvania på söndagen där han kommenterade HD-utnämningen. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kommenterade på söndagen för första gången utförligt de politiska omständigheterna kring valet av en ny ledamot till USA:s högsta domstol.

Frågan har blivit politiskt sprängstoff efter att den 87-åriga liberala domaren Ruth Bader Ginsburgs avled i fredags, vilket skapade en vakans i domstolen.

Biden kritiserade, som väntat, republikanernas iver att i snabb takt - möjligen redan före presidentvalet i november - utse en ersättare för Ginsburg.

-Att tvinga fram en utnämning genom senaten handlar om rå maktutövning, sa Biden och tillade att han inte tror att amerikanerna kommer att godkänna det.

Biden hänvisade till republikanernas hårda motstånd för fyra år sedan, när en vakans i den högsta domstolen uppstod år 2016 under Barack Obamas sista år som president. Då argumenterade republikaner - också då med senatens majoritetsledare Mitch McConnell i spetsen - för att vänta ut presidentvalet och låta nästa president utse en ersättare.

Samma princip bör enligt Biden gälla nu.

Också representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi lämnade en bukett till minne av Ruth Bader Ginsburg utanför HD-byggnaden på söndagen. USA:s högsta domstol kommer att flagga på halv stång i 30 dagar för att hedra Ginsburg.
Också representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi lämnade en bukett till minne av Ruth Bader Ginsburg utanför HD-byggnaden på söndagen. USA:s högsta domstol kommer att flagga på halv stång i 30 dagar för att hedra Ginsburg. Också representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi lämnade en bukett till minne av Ruth Bader Ginsburg utanför HD-byggnaden på söndagen. USA:s högsta domstol kommer att flagga på halv stång i 30 dagar för att hedra Ginsburg. Bild: AFP / Lehtikuva Ruth Bader Ginsburg,Nancy Pelosi

-Om Donald Trump vinner valet, kan senaten gå vidare med hans utnämning. Men om jag vinner valet, bör Trumps utnämning återtas. Som nästa president bör jag vara den som nominerar en ersättare till Ginsburg, sade Biden.

Trump meddelade i lördags att han kanske redan den här veckan utser sin kandidat till posten.

Men vissa politiska bedömare har spekulerat i att Trump kanske avsiktligt väljer att avvakta för att mobilisera fram stöd från republikanska väljare och hålla frågan högt på nyhetsagendan.

Två republikanska senatorer signalerar motstånd till Trumps planer på att utse ny domare före valet - demokraterna behöver minst två till för att stoppa nominering

Biden påminde också om Ruth Bader Ginsburgs personliga önskemål om att hennes ersättare inte utses förrän under nästa presidentperiod.

-Följ ert samvete. Rösta inte för en kandidat som utses under omständigheter som dikteras av president Trump och senator McConnell.

För republikanska senatorer som i november står inför återval och som ställer upp i delstater där Trump är impopulär, anses frågan vara särskilt knepig.

Den republikanska senatorn Susan Collins under ett senatsförhör om vacciner den 9 september i Washington DC.
Den republikanska senatorn Susan Collins under ett senatsförhör om vacciner den 9 september i Washington DC. Den republikanska senatorn Susan Collins under ett senatsförhör om vacciner den 9 september i Washington DC. Bild: EPA-EFE/All Over Press Susan Collins

En av dem är Susan Collins, senator från Maine, som för tillfället halkar efter sin demokratiska rival i opinionsmätningarna.

I lördags sade Collins att hon motsätter sig en utnämning före presidentvalet. Alaskas republikanska senator Lisa Murkowski har upprepat samma budskap.

Senator Lisa Murkowski under ett senatsförhör om vacciner den 9 september.
Senator Lisa Murkowski under senatsförhöret den 9 september. Senator Lisa Murkowski under ett senatsförhör om vacciner den 9 september. Lisa Murkowski

Men republikanerna har majoritet i senaten, 53 ledamöter mot 47 för demokraterna och
vid dött lopp i en 50-50-omröstning går avgörandet till vicepresidenten och republikanen Mike Pence.

Det betyder att demokraterna behöver stöd från ytterligare minst två republikanska senatorer för att kunna stoppa Trumps utnämning.

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer från New York, sade på söndagen att “alla alternativ är aktuella” ifall republikanerna utser en ersättare till Ginsburg före valet.

Det har spekulerats om att demokraterna - ifall de vinner både presidentposten och senatsmajoriteten i november - nästa år kunde hämnas mot republikanernas domarutnämning till exempel genom att försöka utöka antalet medlemmar i högsta domstolen från nuvarande nio.

Demokraternas skräckscenario: ett presidentval som avgörs i högsta domstolen

Ruth Bader Ginsburgs bortgång kan också få konsekvenser redan i november, ifall resultatet i presidentvalet resulterar i en juridisk tvist som avgörs i högsta domstolen.

Så gick det år 2000 i presidentvalet mellan demokraten Al Gore och republikanen George W.Bush, när endast några hundra röster skilde mellan kandidaterna i den avgörande delstaten Florida.

Ifall Trump hinner utse en konservativ ersättare till Ginsburg redan före valet, kan högsta domstolen med en ny 6-3-majoritet för de konservativa fälla ett avgörande i Trumps favör.

Ett sådant scenario skulle med stor säkerhet elda upp känslorna i ett redan politiskt polariserat land.

- Bush mot Gore skulle blekna i jämförelse, säger juridikprofessorn Joshua Douglas från University of Kentucky till Reuters och tillägger att det nästan “är svårt att föreställa sig vilken reaktionen skulle bli”.

Det politiska spelet kring Ginsburgs ersättare väntas ligga högt på agandan i Washington när senaten återgår till session på måndag.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
Den här delen handlar om Joe Biden som presidentkandidat

Källor: Reuters, Politico, Washington Post.