Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmittade tränaren Tomi Lämsä coachade på distans – formstarka Salavat Julajev Ufa föll trots nya blåvita poäng

Tomi Lämsä talar med Erkka Westerlund.
Tomi Lämsä har drabbats av coronaviruset. Tomi Lämsä talar med Erkka Westerlund. Bild: Matti Raivio/All Over Press Tomi Lämsä,Erkka Westerlund,Salavat Julajev Ufa

Uppladdningen var inte den bästa med tre positiva coronafall, och väl på isen fortsatte motgångarna för Salavat Julajev Ufa då man förlorade mot bottenlaget HK Sotji. De finländska stjärnspelarna Sakari Manninen och Teemu Hartikainen fortsatte att producera men den här gången hjälpte det inte.

På tisdagen gick KHL-klubben Salavat Julajev Ufa ut med att tre personer i truppen testat positivt för coronaviruset. Det handlade om tränaren Tomi Lämsä samt anfallarna Markus Granlund och Danil Basjkirov.

Alla tre missade därmed kvällens match mot bottenlaget HK Sotji i KHL, men tränaren Lämsä skulle ändå finnas med på ett hörn.

– Jag tittar på matchen på tv och har kontakt med målvaktstränaren som sitter på läktaren. Han har i sin tur direktkontakt med bänken. Om det finns behov kan jag ge instruktioner. I pauserna har jag videokontrakt med omklädningsrummet, sa Lämsa inför matchen enligt Yle Urheilu.

Trots tekniska hjälpmedel blev det ändå förlust mot Sotji. Salavat Julajev Ufa som inlett säsongen starkt låg under med 0–3 efter drygt halva matchen men lyckades till slut bjuda upp till kamp.

Sakari Manninen gjorde 1–3-reduceringen efter 33 minuter på passning av poängligaledaren Teemu Hartikainen, och i mitten av den sista perioden gjorde Dmitrij Kugrysjev 2–3 i powerplay.

Närmare än så kom dock inte laget som åkte på säsongens tredje förlust.

Många smittade i Lokomotiv Jaroslavl

Lokomotiv Jaroslavl skulle ha mött Kunlun Red Star på måndagskvällen men matchen flyttades fram ett dygn då flera spelare i Jaroslavl uppvisat smittosymptom.

I dag gick sedan klubben ut med ett pressmeddelande där man skrev om ett massutbrott, och enligt ryska medier ska 30 personer nu vara smittade i Lokomotiv Jaroslavl.

Därmed uteblev klubben från matchen mot Kunlun Red Star. Klubben informerade också KHL om coronafallen men eftersom matchen inte spelades tilldömdes Lokomotiv Jaroslavl en förlust.