Hoppa till huvudinnehåll

EK:s enkät: Full sysselsättning i nästan 60 procent av företagen och en del nyanställer – men många har fortsättningsvis kämpigt

Kaffekopp i förgrunden, människa som skriver på dator i bakgrunden
56 procent av företagen har nu alla sina anställda på jobb. Kaffekopp i förgrunden, människa som skriver på dator i bakgrunden Bild: Mostphotos kontor,kontorsarbete,distansarbete,kaffekoppar,arbetsliv

Kring en tredjedel av de arbetsgivare som svarade på Finlands näringsliv EK:s enkät anser att regeringens budgetmangling gav få sporrar för sysselsättning och investeringar.

Huvudpunkten i enkäten är att företagen inte är nöjda med resultatet från budgetmanglingen och diskussionen om den.

Enligt enkätsvaren uppmuntrar regeringens statsbudgetförslag inte till tillväxt, investeringar och sysselsättning. Ungefär en tredjedel anser att förslaget försvagar möjligheterna till det här medan fyra procent anser att möjligheterna förstärks.

– Man saknar konkreta beslut som hade visat en väg ut ut den här situationen. Beslut som hade främjat sysselsättning och som underlättat för arbetsgivare, sammanfattar ledande expert Jari Huovinen för Yle Uutiset.

Minskad tilltro till regeringen

Företagens förtroende för regeringen har minskat. 73 procent uppger att deras tilltro till regeringens förmåga att främja företagsamhet är svag eller mycket svag. För en månad sedan var motsvarande andel 56 procent.

Den nuvarande regeringen med Sanna Marin som statsminister får ändå bättre betyg än Antti Rinnes regering.

Risken för konkurs har gått ner

Enkäten visar ändå att den ekonomiska situationen har förbättrats för många företag. Fyra procent av företagen är oroliga för att gå i konkurs. För en månad sedan var andelen dubbelt så stor.

56 procent av företagarna uppger att de nu har alla sina anställda på jobb och elva procent av dem bedömer att de måste utöka sin personalstyrka.

Men även om siffrorna pekar åt rätt håll tycker inte Huovinen att det är läge att jubla.

– Om vi jämför den nuvarande situationen med hur det var före coronan, så är läget svårt. Nu är det till exempel sex procent av företagen som uppskattar att de kommer att utvidga sin verksamhet, i vanliga fall skulle nog den andelen vara större, säger han.

Enkäten besvarades av 1 154 företagare eller företagsledare mellan den 17 och 18 september 2020.