Hoppa till huvudinnehåll

Kritiken mot förbudet att använda fluorvalla bara ökar – testmaskinen funkar inte, svenska och norska skidstjärnorna oroliga för att andra ska fuska

Therese Johaug gapar.
Therese Johaug är rädd för orättvisa tävlingar om testapparaten inte blir klar i tid. Therese Johaug gapar. Bild: /All Over Press Therese Johaug

Med drygt två månader till världscuppremiären ökar kritiken mot FIS beslut att införa förbud mot fluorvalla från och med den här säsongen. Nu har det visat sig att testmaskinen, som ska avslöja fuskare inte är klar och nu oroar sig svenska och norska längdåkare för orättvisa tävlingar.

FIS beslut för ett år sedan att förbjuda fluorvalla på grund av de miljö- och hälsorisker de medför togs väl emot, men redan då såg man testningen som ett potentiellt problem. Efter det har diskussionen fortsatt och kritiken ökat.

Den senaste vändningen är att testapparaturen, som ska testa att skidorna är fluorfria och avslöja eventuella fuskare är kraftigt försenad. Det var meningen att landslagen skulle få bekanta sig med apparaturen i september, men tidpunkten har skjutits fram till oktober.

Tillverkaren medger: läget är komplicerat

Apparaturen tas fram av Fraunhofer-institutet för teknologi i Karlsruhe och professor Martin Scherge, som leder projektet skriver i ett e-postmeddelande till NRK att de försöker lösa problemen denna vecka..

– Situationen är komplicerad och svår. Den här veckan ska vi försöka lösa problemen, som gjorde att vi inte blev klara i tid.

Något nytt datum för när testapparaturen ska vara klar finns inte.
Användningen av fluorvalla har jämförts med dopning och oron för orättvisa tävlingar är stor.

– Vi kan inte ha ett fluorförbud om det inte finns ett ordenligt testsystem. Det går inte. Idrotten blir inte rättvis då, säger norska skiddrottningen till NRK.

– Jag är lite orolig att det är ett förhastat beslut. Man vill ju vara 110 procent säker på att kontrollmaskinen duger och att man verkligen kan säkerställa att alla har lika förutsättningar. Annars tycker jag att det är dumt att ta det så förhastat beslut,säger Frida Karlsson till Svt.

Klockan tickar och tiden rinner iväg. Säsongen inleds den 27:e november i Ruka.