Hoppa till huvudinnehåll

Läget i Oslo och Stockholm oroar hälsomyndigheterna: "Folk tar inte rekommendationerna på allvar"

Drottninggatan i Stockholm
Trängsel på Drottninggatan i Stockholm. Bildsättningsbild. Drottninggatan i Stockholm Bild: Mostphotos Stockholm,Drottninggatan

Coronaläget i Stockholm och Oslo bekymrar folkhälsomyndigheterna i respektive land. Uppfattningen är att folk inte tar rekommendationerna på allvar.

Smittspridningen i Stockholm har länge pekat nedåt men nu verkar spridningen ha tagit fart igen.

I Oslo finns det 15 stadsdelar där minst 20 personer på 100 000 invånare bär på smittan, skriver norska Dagbladet.

Ansvariga för hälso- och sjukvård i Oslo- och Stockholmsregionen är eniga om att folk inte tycks ta riskerna på allvar.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholmsregionen, befarar i Aftonbladet att läget i Stockholm blir allvarligt igen om trenden inte bryts.

- Vi är på väg upp igen. Man kan bara hoppas att det här är ett hack i kurvan, att vi minskar smittspridningen igen. Det beror på hur vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Eriksson uppmanar alla människor att fortsätta tvätta händerna, stanna hemma om man känner sig sjuk, att hålla avstånd, distansarbeta och inte åka kollektivt, om det bara går.

Oslo på väg att bli Europas coronahärd?

I Oslo säger hälsovårdsansvariga Espen Nakstad att folk tycks vara lika mycket i kontakt och beröring med varandra som tidigare, under normalförhållanden.

- Vi har jämnt stigande siffror i Oslo nu, säger Nakstad till NRK.. Jag ber alla Oslobor att följa reglerna.

Myndigheterna befarar att Oslo kan bli en coronahärd i Europa om de restriktioner som infördes från och med i dag inte följs.

De innebär bland annat att fler än 10 personer inte får samlas i privatbostäder och att restauranger måste be om kontaktuppgifter till alla sina kunder.

- Det gäller alla pubar, caféer och till och med Ikeas restaurang, sade stadsstyrelsens ordförande Raymond Johansen vid ett presstillfälle i dag.

Han konstaterade att testningskapaciteten i Oslo har höjts men smittspårningen vad gäller unga personer är mycket svår.

- De kan ha över 250 nära kontakter. Det säger sig självt att det är nästan omöjligt att reda upp en sådan härva.

Läs också