Hoppa till huvudinnehåll

Många permitterade i Österbotten - men sysselsättningen upp sedan juli

Benen på två ungdomar
Benen på två ungdomar Bild: Yle/Chanette Härus ungdomar,tonåringar,ben,Rewell Center,psykisk ohälsa

Arbetslösheten i Österbotten har ökat klart om man jämför med nivån i augusti för ett år sedan. Samtidigt är läget bättre jämfört med juli månad.

Det är naturligtvis coronapandemin som syns i sysselsättningsstatistiken.

Den märks tydligt inte minst i antalet heltidspermitterade. I augusti var 2 611 personer i Österbotten, vilket är 2 330 fler än för ett år sedan.

I Österbotten ligger arbetslöshetsgraden nu på 9,2 procent, vilket fortfarande är lägre än nivån i hela landet där siffran är 12,5 procent.

I slutet av augusti fanns 10 670 arbetslösa arbetssökande inom Österbottens NTM-centrals område. Siffran är betydligt bättre än i juli, då var det 2 678 fler som gick arbetslösa. Samtidigt handlar det om en rejäl ökning - 3 659 personer eller drygt 50 procent mer - jämfört med augusti ifjol

Färre nya jobb

Att läget är kärvt kan även ses på att andelen nya jobb är färre.

Till Österbottens arbets- och näringsbyrå anmäldes i augusti 1 734 nya lediga jobb, vilket är 188 färre eller knappt 10 procent mindre än för ett år sedan. Mest minskar andelen nya jobb i byggnads-, reparations- och tillverkningsbranschen.

I sin sysselsättningsrapport konstaterar Österbottens NTM-central att arbetslösheten har ökat på alla orter, i alla yrkesgrupper och i alla
åldersgrupper. Samtidigt har Till Österbottens arbets- och näringsbyrå inte fått den ökning i resurser som skulle behövas för att handleda alla arbetssökande.

Mika Palosaari, direktör vid Österbottens TE-byrå, säger att coronapandemin fört med sig enormt många nya kunder.

- Som bäst håller vi på att utarbeta allt effektivare vägledning till tjänsterna som är en viktig del av jobbsökningsprocessen. Lyckligtvis har vi också fått tilläggsanslag för att anställa nya tjänstemän, säger Palosaari.

Läs också