Hoppa till huvudinnehåll

Nya rekommendationer kan göra munskydd aktuella i skolor och köpcenter - rekommendationerna kommer att vara regionala

Personer iklädda munskydd på metrostationen i Helsingfors centrum i augusti 2020. Arkivbild.
THL uppdaterar snart sina rekommendationer om munskydd. Det kan bli aktuellt att bära munskydd i köpcenter och skolor. Personer iklädda munskydd på metrostationen i Helsingfors centrum i augusti 2020. Arkivbild. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,augusti,2020,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),metro ,Helsingfors metro

Institutet för hälsa och välfärd håller på att ta fram en ny rekommendation om munskydd, säger institutets hälsosäkerhetschef Mika Salminen.

Den nya rekommendationen kommer att innebära att om sjukdomen sprids snabbt inom vissa regioner, kommer rekommendationen att utvidgas avsevärt.

Användningen av munskydd skulle kunna utvidgas inomhus. Salminen säger att man överväger att rekommendera munskydd i bland annat skolor och köpcenter.

Enligt Salminen kommer man alltid att ta helhetsläget i varje region i beaktande.

Infektionsöverläkare Asko Järvinen från HUS och Mika Salminen, hälsosäkerhetschef på Institutet för hälsa och välfärd, svarade på frågor om coronaläget i tisdagens Slaget efter tolv. Salminen talade bland annat om de nya rekommendationerna för munskydd.

Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon.
I kollektivtrafiken ser man allt fler som använder munskydd. Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon. Bild: pexels.com/Anna Shvet Munskydd,mobiltelefoner,tåg

Källor: STT, Svenska Yle