Hoppa till huvudinnehåll

Över tusen fritidsbostäder fortfarande utan el efter stormen – reparationsarbetet ställvis väldigt svårt

Tall som har fallit över elledningar och väg.
Så här såg det ut i Öja i Karleby på måndagen. 80 av Karleby Energinäts kunder, främst fritidsbostäder, saknar fortfarande el. Tall som har fallit över elledningar och väg. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist stormar,Öja, Karleby stad,Karleby,tall,elledningar,elektricitet,stormen aila

Över 1 000 fritidsbostäder i Österbotten saknar fortfarande el efter stormen Aila. Det uppskattas dröja minst en vecka innan alla har fått elen tillbaka.

På Vasa elnäts område saknar omkring 900 fritidsbostäder i Gerby skärgård el, säger vd Juha Rintamäki.

- Men situationen lever hela tiden och folk hör av sig då de hunnit besöka sommarstugan. Men vi har en rätt bra bild av läget nu och en plan för arbetet.

Elnätet i skärgården är delvis svårt skadat och repareras nu med hjälp av tilläggsresurser.

Än så länge är det bara restaurangen på Granskär som har fått elen tillbaka, och enligt Rintamäki dröjer det minst en vecka innan alla fritidsbostäder i skärgården har återfått elektriciteten.

All fast bosättning på Vasa elnäts område har däremot fått elen tillbaka.

100 fritidsbostäder utan el i Maxmo, 80 i Karleby

På elbolaget Herrfors säger nätchef Peter Nyman att ett hundratal bostäder, främst fritidsbostäder, i Maxmo skärgård och Larsmo saknar el.

Nyman uppskattar att det tar en vecka innan alla återfått elektriciteten.

- Vi har haft inhyrd arbetskraft för att göra reparationerna. Ett 15-tal montörer jobbar dagligen och vi har fyra grävskopor som lyfter bort fallna träd.

Karleby Energinät har ett 80-tal kunder utan el, främst fritidsbostäder i skärgården. Reparationsarbetet är ställvis väldigt svårt och arbetet kan dra ut på tiden till slutet av nästa vecka, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Underleverantörer från närområdet har kallats för att hjälpa till med röjnings- och reparationsarbetet efter stormen. Mycket röjningsarbete återstår fortfarande i skogarna och det finns platser där träd ligger på elledningarna men strömmen inte har brutits. De här träden röjs så fort reparatörerna är klara med att reparera själva elnätet.

- Ett träd som fallit över en elledning är alltid en säkerhetsrisk eftersom det fortfarande kan finnas spänning i elledningen. Det är därför viktigt att en expert på området gör röjningsarbetet, påminner Veli-Pekka Kinnunen på Karleby Energinät.

Man bör hålla ett säkerhetsavstånd på minst 20 meter till ett träd som fallit över en elledning. Samma säkerhetsavstånd bör hållas då elledningarna har fallit till marken.