Hoppa till huvudinnehåll

Permitteringar stoppas i Mörskom - kommunen har lyckats balansera sin ekonomi

Sam Vourinen vid kommuhuset i Mörskom.
Kommundirektör Sam Vuorinen vid kommunhuset i Mörskom. Sam Vourinen vid kommuhuset i Mörskom. Bild: Yle/Mikael Kokkola Mörskom,kommundirektörer,Sam Vuorinen

De kommunalt anställda i Mörskom fick goda besked på måndagen, då kommunstyrelsen beslutade att stoppa alla permitteringar. Sedan förut fanns beslut om att så gott som alla i kommunens tjänst skulle permitteras i två veckors tid.

Under hela året har det rått stora kast i de ekonomiska prognoserna för kommunen. Ännu i juni, då permitteringsbesluten fattades, var det väntade underskottet för 2020 på 300 000 euro.

I ett pressmeddelande beskriver kommundirektör Sam Vuorinen hur kasten beträffande de ekonomiska utsikterna stort har varierat i år.

- Kurvorna påminner om fenorna på en krokodilrygg, så stora variationer är det fråga om. I Mörskom strävar vi efter att förutse förändringar i stället för att tvingas ta till nödlösningar, säger Sam Vuorinen.

I början av året var kommunens underskott för i år cirka 80 000 euro. På grund av coronapandemin har sedan kommunens ekonomi fluktuerat kraftigt.

Kyrkan i Mörskom.
Kyrkan finns mitt i Mörskom centrum. Kyrkan i Mörskom. Bild: Yle/Mikael Kokkola Mörskom,kyrkan i mörskom

Mörskom valde då att balansera ekonomin genom att banta ner på driftsutgifter med 150 000 euro och genom att skrinlägga investeringar på 1 900 000 euro.

Trots det skulle också personalen permitteras, något som skulle ge besparingar på omkring 25 till 30 procent av de planerade sparåtgärderna.

Men så är inte längre fallet.

- Osäkerheten har varit så stor att vi verkligen var oroliga för arbetsplatserna inom den kommunala sektorn. Vi vill gå vidare med så små följder som möjligt för vår personal, säger Sam Vuorinen.

Det var främst två orsaker som fick kommunstyrelsen i Mörskom att se ljusare på framtiden: statens stora stödpaket till kommunerna och en positivare skatteprognos för i år.

Enligt planerna skulle också kommundirektör Sam Vuorinen permitteras i år.