Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder djurplågeri i Nousis och Pöytyä

Polisärm med polisens märke
De två djurplågerifallen har väckt hätsk debatt på sociala medier. Arkivbild. Polisärm med polisens märke Bild: Timo Nykyri / Yle polisen

Polisen har under de senaste dagarna informerats om två fall av djurplågeri i Egentliga Finland som väckt uppmärksamhet och debatt på sociala medier.

I det ena fallet har en katt med uppskuren hals hängts upp på en vägskylt i Pöytyä.

I det andra fallet har en grupp ungdomar i Nousis filmat när de sparkar en ekorre som de bundit fast i en mopeds stänkskydd, och sedan laddat upp videon på sociala medier.

Polisen har en skyldighet att ingripa i dessa saker eftersom det finns eller har funnits en orsak till att misstänka brott, meddelar polisen i ett pressmeddelande.

Djurplågerifallet i Pöytyä utreds av polisen i Loimaa.

I Nousis djurplågerifall misstänks inget brott, eftersom ekorren inte hade dödats av ungdomarna, utan blivit påkörd av ett fordon. Polisen säger att det snarare handlar om ytterst smaklöst och omoget beteende.

Polisen har kontaktat ungdomarna i Nousis och diskuterat händelsen med dem, deras föräldrar och deras skolor.

De två djurplågerifallen har väckt hätsk debatt på sociala medier, och man har hotat personer som inte har något med fallet att göra.

Polisen skriver i pressmeddelandet att det inte finns någon anledning till att gräva fram de delaktigas kontaktuppgifter och hemadresser eller till att offentligt uppmana att lyncha någon.

Polisen påminner om att det som man lägger ut på sociala medier alltid kommer att finnas kvar där, och uppmanar vuxna att lära barn och unga om hur viktigt det är att ta hand om djur, ta ansvar och att sakligt kunna diskutera saker.

I sydvästra Finland registreras årligen tiotals fall av djurskyddsbrott och -förseelser.

Polisen skriver i pressmeddelandet att polisen rätt ofta fattar administrativa beslut om djur, till exempel genom att ta ett djur i besittning eller genom att se till att ett misshandlat eller skadat djur snabbt får vård.

Läs också