Hoppa till huvudinnehåll

Testa bästa säsongsmaten – trattkantareller med bönor, ärter och parmesan

Gott av baljväxter
Baljväxter är en bra grund för en smakrik svamprätt. Gott av baljväxter Bild: Yle/Carina Ahlskog baljväxter,bönor,ärter (släkte),trattkantarell,ärter

Vi vet alla att vi borde äta mera baljväxter. De ger oss proteiner och har en fantastisk förmåga att suga upp smaker och bli aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans!

Vi gör en krämig och fyllig svamprätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

Ingredienser:

  • 2.5 dl gula ärter
  • 2.5 dl bruna bönor
  • 1.5 deciliter gröna ärter
  • torkad trattkantarell- två stora nävar eller färska ca 1 liter
  • 1 gul lök - finhackad
  • 1 vitlöksklyfta - finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 0.5 l grönsaksbuljong
  • 1 kvist finhackad färsk rosmarin
  • 30 g parmesan
  • 130 g smör
  • 150 g sidfläsk - skivat (kan bra lämnas bort om du vill ha en helvegetarisk rätt)
  • salt
  • svartpeppar

Fänkålssallad

  • 1 fänkål - tunt skivad
  • 1 citron skal och juice
  • 5 färska champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Om du använder torkade baljväxter. Blötlägg bönorna och ärterna över natten.
  2. Häll av dem efter blötläggning och sjud i nytt vatten 30 minuter i separata kastruller. Det här minskar på eventuell gasbildning
  3. Du kan också använda bönor och ärter på burk som du bara värmer upp.
  4. Stek fläsket på plåt i ugn 200c till fin färg, ca 15 minuter. Tag ut och strimla.
  5. Sila och skölj bönorna. Svetta lök, vitlök och trattkantareller i lite olja och en klick smör. Om du använder färska trattkantareller skall du steka vattnet ur dem först så att de får lite färg.
    Tillsätt ärter och bönor. Slå i vin och låt sjuda ihop. Tillsätt buljong efter hand tills bönor och ärter är mjuka, total sjudningstid ca 15 minuter.
  6. Rör ner rosmarin och resten av smöret. Avsluta med tärnat sidfläsk och riven parmesan. Blanda ingredienserna till fänkålssalladen och servera den på rätten.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö