Hoppa till huvudinnehåll

Coronablinkern meddelade om smitta på Scandic Waskia – personalbrist tvingar hotellet hålla stängt resten av veckan

Scandic Waskia håller stängt eftersom personalen är satt i karantän.
Scandic Waskia håller stängt eftersom personalen är satt i karantän. Bild: Yle/Anna Wikman Scandic,Scandic Waskia

Den 12 september gästades Scandic Waskia i Vasa av en person som då var symptomfri, men senare fick coronasymptom och testade positivt. I brist på personal håller hotellet nu stängt.

Personen använde coronablinkern på sin telefon och tack vare den kunde de 40 personer som var på samma fest som den smittade sättas i karantän.

- En del av dem är Vasabor och en del kommer från andra sjukvårdsdistrikt, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Coronablinkern meddelade

Enligt Kaukoranta kom den första informationen om den eventuella smittspridningen via coronablinkern, först senare kontaktade den smittades sjukvårdsdistrikt Kaukoranta.

- Coronablinkern skulle kunna vara ett jättenyttigt verktyg för oss i smittspårningen om vi kunde får mera information ur den, säger Kaukoranta.

Enligt Kaukoranta är mellan tio och 15 personer ur personalen också satta i karantän.

- En del av vår personal på hotellet har exponerats för smittan och de sitter därför i karantän. Samtidigt har vi en situation där många av våra anställda är permitterade på deltid eller heltid. Det är ren personalbrist som tvingar oss att stänga tillfälligt, säger Johanna Uimonen som är kommunikationschef för Scandic Hotels i Finland.

Scandic Waskia håller stängt eftersom personalen är satt i karantän.
Scandic Waskia håller stängt eftersom personalen är satt i karantän. Scandic Waskia håller stängt eftersom personalen är satt i karantän. Bild: Yle/Anna Wikman Scandic,Scandic Waskia

Noggrann städning

Enligt Uimonen sitter personalen som exponerats i karantän fram tills söndag och hotellet öppnar igen på måndag.

- Under tiden gör vi en extra noggrann städning på hotellet.

Det var hälsovårdsmyndigheterna som tog kontakt med hotellkedjan, vilket skedde igår tisdag. Hotellet stängde idag, på onsdag morgon.

Enligt de uppgifter som Uimonen fått från myndigheterna kommer hotellets personal att testas endast om de utvecklar symptom.

Scandic har redan varit i kontakt med alla de kunder som skulle ha bott på hotellet under de närmaste dagarna.

- Det har löpt smidigt eftersom vi kunde flytta dem till Scandic Vasa istället.

Uppdaterad 14.00 med information om att det var coronablinkern som meddelade om smittorisken

Läs också