Hoppa till huvudinnehåll

Coronautbrott i Lieksa - omedelbar rekommendation om ansiktsskydd i kraft

Lieksan keskusta toukokuussa 2020.
Lieksa ligger i Norra Karelen och har cirka 11 000 invånare Lieksan keskusta toukokuussa 2020. Bild: Pauliina Tolvanen / Yle Lieksa

Ett omfattande coronakluster har uppdagats i Lieksa i Norra Karelen. En omedelbar rekommendation att bära ansiktsskydd i alla offentliga utrymmen i staden har trätt i kraft, meddelar de lokala hälsomyndigheterna, samkommunen Siun Sote.

Sedan i går har åtta nya bekräftade fall av coronasmitta registrerats i Lieksa - tiotals personer ska ha exponerats för viruset. Intensiv smittspårning pågår i Lieksa just nu, men arbetet är på hälft.

Rekommendationen om ansiktsskydd gäller i alla situationer då närkontakt inte går att undvika, och omfattar alla invånare över 15 år.

Stora sammankomster förbjuds

Vidare förbjuds alla sammankomster med över 50 deltagare inom stadens område. Begränsningarna träder i kraft omedelbart, och är i kraft åtminstone denna vecka.

I går registrerades ett coronafall i Lieksa, i dag är de uppe i 8.

Enligt hälsomyndigheterna härleds coronafallen och exponeringen till sågen i Lieksa - Binderholz Nordic. Verksamheten vid sågen har börjat köras ner på uppmaning av myndigheterna.

Sågen i Lieksa har 160 anställda, av vilka två-tredjedelar kan ha exponerats för smittan.

- En del av de anställda bor på annat håll, till och med utanför Norra Karelen, säger sågens operativa chef Juha Kohonen.

Därför befarar myndigheterna att smittan kan ha spridit sig också utanför landskapet.

93 nya coronafall i hela landet

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 93 nya fall av covid-19. Totalt finns det nu 9 288 bekräftade coronafall i vårt land.

Det senaste dygnet har flest fall registrerats i Helsingfors (28), Jyväskylä (10), Tammerfors (7) och Esbo (7).

Vasa har fått ett nytt coronafall, och Mariehamn likaså.

Under de senaste två veckorna är antalet coronafall 430 fler än under föregående tvåveckorsperiod.

Två nya coronarelaterade dödsfall har inträffat i Finland, rapporterar THL. 22 personer får sjukhusvård - av dem behöver 4 intensivvård.

Incidensen är nu 13.0 i Finland visar Europeiska smittskyddsmyndighetens statistik.

Institutet för hälsa och välfärds dagliga coronarapportering är riktgivande. Antalet nya smittade beskriver inte nödvändigtvis läget det senaste dygnet, eftersom sjukvårdsdistriktens rapportering kan vara försenad. Därför kan det i siffran också finnas ackumulerad statistik från flera dagar.