Hoppa till huvudinnehåll

Emil Lindholm jagar FM-titeln i rally – mästerskapet avgörs i den sista deltävlingen

Emil Lindholm kör FM-serien i rally
Emil Lindholm jagar FM-titeln. Emil Lindholm kör FM-serien i rally Bild: Bild: Taneli Niinimäki / AKK rally,Emil Lindholm

Den femte och sista deltävlingen i FM-serien i rally körs på fredag och lördag i Österbotten. Guldet i kungsklassen avgörs mellan seriens ledare Emil Lindholm och fjolårsmästaren Teemu Asunmaa.

Till tävlingarna, som körs i Seinäjoki-trakten, har totalt 55 förarpar anmält sig. Extra intressant blir det då man i avslutningstävlingen får 1,5-faldiga poäng jämfört med de tidigare deltävlingarna. Dessutom räknas säsongens sämsta poäng bort från slutresultaten.

Coronaepidemin har också påverkat FM-serien i rally, men endast en deltävling har blivit inhiberad. Inför avslutningstävlingen leder Lindholm med sju poäng före Asunmaa. I praktiken måste Asunmaa slå Lindholm för att kunna köra hem sin tredje titel i klassen.

För Lindholm skulle mästerskapet vara karriärens första.

– Vi har flera lyckade FM-rallyn bakom oss och jag tror att vi klarar oss med en liknande attack också i Seinäjoki. Vi har varit flitiga med våra notträningar och kört på grusvägar i mörkret. På tisdagen fick vi ännu testköra i mörker, och öva körningen. Vi har alltså förberett oss väl, säger Lindholm.

– Mästerskapet skulle vara en stor grej både för mig själv och våra samarbetspartners, och det siktar vi på för fullt. På längre sikt skulle jag vilja tävla mera utomlands, och också med tanke på det väger det inhemska mästerskapet tungt.

Porträttbild på Emil Lindholm.
Emil Lindholm siktar på FM-titeln. Porträttbild på Emil Lindholm. Bild: YLE/ Magdalena Silin rally,rallyförare,Ingå,Västnyland,bilsport,motorsport,emil lindholm

För Asunmaa handlar det om en liten hemmaplansfavor då man kör i närheten av hans hemknutar.

– Detta är en så kallad hemmatävling och till den närmaste specialsträckan har jag bara några tiotals kilometer, så jag kommer garanterat att ha bekanta längs rutten. Men lugnt ska jag inte ta det utan ta med mig boosten. En tredje guldmedalj är nära men alla medaljer är viktiga. Om man tar medalj efte en hård kamp uppskattar man den alltid, säger Asunmaa.

Poängställning, SM1-klassen:

1. Emil Lindholm 95p
2. Teemu Asunmaa 88p
3. Mikko Heikkilä 37p

Källa: FM-seriens pressmeddelande

Läs också