Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar och personal är trötta på svidande ögon och täppta näsor på dagisenhet i Åbo - kräver åtgärder av staden

Leksaker
Många barn får symtom på Klockringaregatan. Leksaker Bild: Maria Sbytova/Mostphotos småbarnsfostran,lek (barnlek),Barnträdgård,barn (familjemedlemmar),gemenskaper,kreativitet,fritid,barndom,barn (åldersgrupper),barnomsorg,leksaker,dagis


Svidande ögon, täppt näsa och hosta. Det får många barn och en del av personalen av att vistas på dagisenheten på Klockringaregatan i Åbo. En del av Skolgatans daghem flyttade till yrkesinstitutets tidigare lokaler - en byggnad som inte är lämplig för små barn och dagisverksamhet.

Nu är måttet rågat för personalen som jobbar inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Åbo. Personalen har lämnat in en skrivelse (på finska), som behandlas i nämnden för fostran och undervisning i dag, onsdag. I skrivelsen kräver personalen att staden åtgärdar den kroniska bristen på lokaler inom småbarnspedagogiken.

En byggnad i tegel och betong, en person cyklar förbi byggnaden.
Byggnaden på Klockringaregatan är inte anpassad för småbarn. En byggnad i tegel och betong, en person cyklar förbi byggnaden. Bild: Arash Matin/ Yle Åbo,Klockringaregatan 8

Föräldrar hoppas på snabba lösningar

Även föräldrar är trötta på situationen för Skolgatans daghem och hoppas på en lösning både för barn och personal. Marika Almgren-Haikarainen är lättad över att också personalen nu ryter till.

Redan en längre tid har hon varit orolig över de symtom, som hennes son får på Klockringaregatan. Eftersom sonen mår dåligt i fastigheten har föräldrarna fattat beslutet att han inte går på dagis under den här veckan.

- Flera av barnen har täppt näsa och därför är många barn frånvarande på grund av coronarestriktionerna. Jag vet också om föräldrar som inte alls lämnar sina barn på dagis på grund av inomhusluften, säger Almgren-Haikarainen.

Många barn är i lokaler som inte är menade för dagisverksamhet

Skrivelsen beskrivs som ett nödrop av stadens anställda. Drygt 40 procent av stadens svenskspråkiga daghemsverksamhet är i tillfälliga och oftast bristfälliga lokaler.

Dessutom är en del av dagisverksamheten i gamla lokaler, som är i dåligt skick. Enligt skrivelsen är problemet ytterst akut och en fråga som kräver snabba lösningar.

I somras togs Skolgatans daghemsbyggnad ur bruk, då fastigheten är i dåligt skick. Grupperna splittrades till flera olika ställen.

Jessica Åkermarcks dotter går i Skolgatans daghem, men i den enhet som finns i Kerttulin päiväkoti.

- Det är sorgligt att ett helt dagis är uppdelat på flera ställen. Det påverkar den dynamik de har haft. Vår dotter fyller snart tre och i hennes grupp finns både barn som fyller fem och så finns det barn som är betydligt yngre än vad hon själv är. Skillnaden i utvecklingen bland barnen är enorm. Det är säkert en stor utmaning för personalen, konstaterar Åkermarck.

"Skönt att höra att personalen har reagerat"

Både Åkermarck och Almgren-Haikarainen konstaterar att sommarens stora omställningar och flytten var stressig för små barn. Båda är glada över att också personalen nu har vänt sig till staden.

- Det är skönt som förälder att höra att det inte endast är vi föräldrar som har reagerat och att personalen inte enbart anpassar sig till de arbetsförhållanden de nu har, säger Åkermarck.

I skrivelsen vill personalen att verksamheten flyttar ut ur Klockringaregatan så fort som möjligt och att staden kommer med långsiktiga lösningar gällande utrymmesbristen. Prognoserna visar att antalet svenskspråkiga barn ökar.

Marika Almgren-Haikarainen hoppas på snabba lösningar.

- Det känns som om staden inte bryr sig. Staden borde vara smidigare i de här frågorna nu när det har kommit fram att både barn och personal lider i byggnaden.

Läs också