Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani lägger ut texten om Veikkaus i Urheilulehtis intervju: ”Spelberoende är ett enormt problem i Finland”

Hinderlöpare i farten.
Arkivbild. Hinderlöpare i farten. Bild: Tomi Hänninen friidrott,Ratina,Ratina Stadion,hinderlöpning,hinderlöpning 3000 meter

I ett sällsynt hårt utlåtande sågar friidrottsförbundets ordförande Sami Itani Veikkaus totalt. Enligt Itani är Veikkaus – och pengarna som idrottsfältet får av dem – en ”elefant i rummet” som ingen vågar tala om.

Hur moraliskt rätt är det att den finländska idrotten till stor del finansieras av ett bolag som utnyttjar spelberoende?

Det frågar sig Sami Itani i en intervju med Urheilulehti som publicerades på onsdagen. Enligt Itani är det nämligen förkastligt att idrottsfolket inte ifrågasätter Veikkaus mer.

Sami Itani håller tal.
Sami Itani. Sami Itani håller tal. Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press Sami Itani,friidrott,Finlands Friidrottsförbund

– Vi har en elefant i rummet, summerar han för tidningen.

– Spelberoende är ett enormt problem i Finland som går att jämföra med rusmedelsberoende. Trots det är finansieringsmodellen sådan som den är i dag, fortsätter Itani.

Enligt Itani utgår finansieringsmodellen nämligen från att det är idrottsförbunden som gynnas av att spelberoende förlorar pengar till Veikkaus. Och det handlar inte heller om någon liten summa.

En femtedel

Enligt undervisnings- och kulturministeriet – som delar ut Veikkaus-pengarna – fick friidrottsförbundet en miljon euro av den totala potten på 42,3 miljoner euro i år.

Enligt friidrottsförbundets årsberättelse från 2019 var förbundets inkomster i fjol 5,49 miljoner euro. Alltså är statsunderstödet som delas ut av Veikkaus intäkter nästan en femtedel av förbundets årliga budget.

– Den finländska idrottsrörelsen borde kunna tala öppet och trovärdigt om saker som finns utanför den egna bubblan, framför allt då det gäller värdefrågor. Det är det enda sättet att öka på idrottens legitimitet, säger Itani och tillägger:

– Det kunde också leda till att nya aktörer intresserar sig för att finansiera verksamheten.

Vill ge makten åt föreningarna och idrottarna

Ett annat stort problem är enligt Itani att förbunden har för mycket makt i dagsläget. Själv skulle han gärna föra vidare beslutsfattandet till föreningarna och till och med idrottarna själva.

– De vet hur vardagen ser ut i verkligheten. Och vi behöver beslutsfattare från många olika bakgrunder. Världen förändras så hur ska en massa gubbiga gäng kunna hitta rätt lösningar för varje problem, frågar han sig.

Enligt Urheilulehti vill Itani inte kommentera om han tänker ställa upp för omval.

– Det berättar jag om efter OS i Tokyo, säger han.