Hoppa till huvudinnehåll

Hugo Bergroth-priset går i år till Silja Sahlgren-Fodstad

Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad
Silja Sahlgren-Fodstad har jobbat som filmkritiker på Svenska Yle sedan 1990-talet. Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad Bild: Barbro Ahlstedt / Yle filmkritiker,silja sahlgren-fodstad

Engagerade recensioner och filmöversikter som formuleras på ett lyssnarvänligt sätt ger Svenska Yles filmredaktör Silja Sahlgren-Fodstad Hugo Bergroth-sällskapets årliga pris. Prissumman är 5000 euro.

Sahlgren-Fodstad har hunnit göra en lång karriär som filmkritiker, först på Hufvudstadsbladet och sedan slutet av 1990-talet på Yle, där hon presenterat film framför allt i radio och på webben.

I prismotiveringen framhålls att Silja Sahlgren-Fodstads glöd för det hon gör märks i hennes engagerade recensioner och filmöversikter, som hon formulerar på ett lyssnarvänligt sätt utan krumelurer och fikonspråk och som får lyssnare och läsare att lockas till biosalongerna.

Sahlgren-Fodstad får också beröm för sin förmåga att vara språkligt intressant också i dialog med en levande publik.

Juryn anser också att Sahlgren-Fodstad producerar och håller hög nivå både skriftligt och muntligt, vilket inte är en självklarhet i dag.

Själv säger Sahlgren-Fodstad så här:

– På ett personligt plan känns det förstås jättefint. Det känns också som en eloge när det gäller min yrksesskår, att man uppmärksammar oss radioredaktörer som idag hela tiden uttrycker oss både i skrift och tal.

Hon glädjer sig också åt att det överhuvudtaget finns ett språkpris som inte bara uppmärksammar vad man uttrycker via språket utan också hur man gör det.

Hugo Bergroth-priset finansieras av Svenska kulturfonden och har delats ut sedan 1993.