Hoppa till huvudinnehåll

Marcus Forss nätade igen då Brentford fällde ut West Brom ur engelska ligacupen: ”Kändes konstigt – har så många minnen härifrån”

Marcus Forss skjuter in en straff.
Marcus Forss skjuter in kvitteringsmålet från straffpunkten. Marcus Forss skjuter in en straff. Bild: imago images/Focus Images/All Over Press Marcus Forss

2012 flyttade Marcus Forss till West Bromwich Albion från Åbo. Nu var 21-åringen tillbaka – i form av målskytt och matchhjälte för Brentford. Vi visade enorm karaktär, säger anfallaren efteråt.

Ligacupen är inte direkt den mest ansedda fotbollsturneringen i England speciellt bland ligalag – men för svagare lag är det ändå en chans att få mäta sig mot tufft motstånd.

Det är något som Brentford sannerligen gjort.

I den andra omgången av turneringen fällde ”The Bees” ut Southampton ur turneringen. I den tredje omgången ställdes Brentford mot ytterligare ett Premier League-lag – och avancerade igen.

West Brom ledde hemmamatchen med 2–1 i den 72:a spelminuten – då Marcus Forss steg fram. Forss fixade fram en straff och satte själv in bollen från elva meters avstånd.

Forss andra mål på lika många matcher efter att han också nätade under veckoslutets omgång i Championship.

– Det här är en språngbräda för mig, säger Forss efteråt på klubbens Youtube-kanal.

– Jag känner mig självsäker efter allt skadestrul och blir bättre och bättre för varje match som går. Jag kämpar på. Det är ändå mitt jobb att göra målen. Då laget skapar chanser i den här takten så vet jag att jag också kommer att få lägen att sätta in bollen, fortsätter han.

"En tuff match"

Matchen gick hela vägen till straffar – där Brentford var starkare med 5–4. Marcus Forss förvaltade gästernas fjärde straff och satte in bollen.

– Vi är väldigt nöjda. Det var en tuff match, men vi förtjänade att ta segern. Vi lyckades kanske inte skapa värst många farliga lägen, men vi kände att vår form var bättre och kunde till och med ha säkrat avancemanget med ett mål redan tidigare. Men vi var förberedda på straffar också, säger han.

Marcus Forss firar med Luke Daniels.
Marcus Forss. Marcus Forss firar med Luke Daniels. Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press Marcus Forss

För Forss del handlade det alltså om en känslosam match. Det var just till West Brom som Forss flyttade som 12-åring då han lämnade Åbo bakom sig för sitt Englandsäventyr som fortfarande fortsätter.

Sommaren 2017 gick han till Brentford, där han nu försöker göra sitt genombrott efter att ha tillbringat säsongen 2019/20 på lån i AFC Wimbledon.

– Det kändes ganska konstigt att vara tillbaka här, medger Forss i klubbens intervju.

– Jag har ändå både goda och dåliga minnen härifrån. Just nu är jag ändå nöjd med att vara Brentford-spelare och vinnare, det är en fantastisk känsla.

Härnäst: Millwall

För Brentfords del är det tangerat klubbrekord att avancera till den fjärde omgången i ligacupen. Härnäst ställs laget antingen mot Fulham eller Sheffield Wednesday. Matchen spelas på Brentfords hemmastadion nästa vecka.

– Alla är hungriga för mer. Alla vill vinna och ta sig ännu längre. Alla är dessutom redo för uppdraget. Både startelvan och de som vanligtvis inte spelar lika mycket. Alla har förberett sig väl, säger Forss.

Före det ska Brentford spela borta mot Millwall i Championship. Trots att inga anhängare får finnas på plats på stadion och skapa den ökänt fientliga atmosfären vet Forss att det är en tuff utmaning.

– Det kommer att bli en fysisk dust, analyserar han.

I tisdagskvällens andra matcher fixade Newport County, West Ham och Manchester United likaså avancemanget till fjärde omgången. Samtliga resultat hittas här.