Hoppa till huvudinnehåll

Peter Sjöholm blir ny redaktionschef på Svenska Yle: Vi är kittet som binder samman Svenskfinland

Man i kavaj, utomhus.
Peter Sjöholm blir Svenska Yles nya redaktionschef. Man i kavaj, utomhus. Bild: Catrin Grotenfelt Svenska Yle,peter sjöholm

Svenska Yle har utnämnt två nya chefer i dag. Peter Sjöholm blir ny redaktionschef och Christoffer Forssell blir chef över programinköp.

Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs är glad över att hon får knyta två personer, som hon beskriver som innovativa och framåtblickande medieproffs, till dessa nyckelposter i Svenska Yles ledning.

Peter "Poppe" Sjöholm blir ny redaktionschef på Svenska Yle. Sjöholm har arbetat inom bolaget sedan 2011 och jobbar i dagsläget som webbchef.

- Mitt hjärta brinner för den snabba journalistiken och jag är glad för att jag får återvända till den, säger Sjöholm.

Han konstaterar också att medievärlden är inne i en väldigt stort förändring.

- Utvecklingen går snabbt och det är viktigt att Svenska Yle hänger med i den. Vi ska satsa på audio, video och andra moderna sätt att berätta i en digital värld.

I egenskap av redaktionschef ansvarar Sjöholm också för Svenska Yles fem regionala redaktioner.

- Regionerna är viktiga för oss och ingen annan täcker Svenskfinland på det sättet vi gör. Det är angeläget att vi rapporterar om hela Svenskfinland för hela Svenskfinland. Svenska Yle är kittet som binder samman Svenskfinland.

Sjöholm efterträder Kerstin Häggblom som går i pension efter en lång Yle-karriär.

henkilökuva
Christoffer Forssell henkilökuva Bild: Ilmari Fabritius

Ny chef för programinköp

Svenska Yles nya chef för programinköp och samarbete heter Christoffer Forssell. Han har tidigare varit chef för översättning och versionering inom Yle sedan 2010.

Forssell ser fram emot sitt nya jobb och framför allt att få en större roll i utvecklingen av Svenska Yles utbud. Efter en närmare 20 år lång karriär inom Yle är han också glad för att få börja jobba på sitt modersmål.

- Det är med ödmjukhet jag tar emot uppgiften och enorm iver jag ser fram emot att få börja jobba med allt kunnigt folk på Svenska Yle. Att äntligen få hoppa över till svenska sidan känns lite som att komma hem.

Några åsikter om vad som saknas i dagens utbud kommer han inte med.

- Jag vill först bilda mig en ordentlig översikt av helheten innan jag kommer med visioner och tar ställning. Jag är inte den som rusar in i ett nytt sammanhang och tror att jag vet bäst.

Forssell efterträder Johan Aaltonen som tidigare i år utnämndes till chef för Yles finska tv-kanaler.

Svenska Yles styrgrupp består härmed av: Alex Fager (strategi och publikforskning), Christoffer Forssell (programinköp och samarbete), Anna Forth (redaktionschef), Tommy Mård (chef för medieproduktion), Peter Sjöholm (redaktionschef), Mikaela Sonck (mediechef) och Johanna Törn-Mangs (direktör och chefredaktör).

Läs också