Hoppa till huvudinnehåll

Träsk skola blir kvar i Träsk - Houtskärsbor kan andas ut

Träsk skola i Houtskär.
Träsk skola finns även i framtiden i Träsk. Träsk skola i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,träsk skola


Det bli en tilläggsbyggnad till Träsk skola på Houtskär. Det här slog Pargas stadsfullmäktige fast på sitt möte i tisdags. Nybygget ska gå att kopplas ihop med den befintliga skolbyggnaden och beräknas kosta 1,18 miljoner euro.

Sedan hösten 2019 har elever och lärare i Träsk skola på Houtskär tillfälligt varit inhysta i församlingshemmet i Näsby, sedan inomhusluftsproblem upptäcktes in den ordinarie skolan i Träsk.

Renoveringen av Träsk skola ansågs av staden först vara en dyr affär och därför utredde staden olika alternativ för renovering och nybygge. Bland annat funderade man på om det är möjligt att bygga ett nytt skolhus i Näsby i samarbete med församlingen.

Houtskärsborna själva har önskat att skolans skulle hållas kvar i Träsk.

Houtskärsbon Christer Friis (SFP), är glad över beslutet.

- Det är bra att vi efter ett års ökenvandring har kunnat fatta ett beslut om Träsk skola, tack!

I den nya delen av skolbyggnaden, på drygt 200 kvadratmeter, byggs tre klassrum, varav två ska gå att göras om till ett större utrymme. Den nya delen kopplas ihop med den gamla byggnadens kök och slöjdsal, som kräver en del renovering.

Den nya byggnaden hoppas man kunna ta i bruk senast i slutet av 2021.

Staden köper Axxells fastighet

Under tisdagens fullmäktigemöte fattades även beslut om att staden köper Axxells fastighet på Vapparvägen 4 i Pargas. Byggnaden ägs av Fastighets Ab kustregionens utbildningsfastigheter.

Tanken är att fastigheten på Vapparvägen ska fungera som skolbyggnad, medan det nya skolcentret byggs på skolgatan. Summan för Axxells fastighet ligger på 1,2 miljoner euro. Summan betalas i aktier, och köpet ska slutföras innan årsskiftet.

Vad som händer med fastigheten efter att skolcentret står klart, är ännu oklart, men den ligger på ett attraktivt område i Pargas centrum.

Hus fotade en mulen dag.
Axxells fastighet ligger på ett attraktivt område i Pargas. Hus fotade en mulen dag. byggnad,axxell pargas

Nytt radhus planeras till Kyrkbacken

Planerna på ett nytt radhusbygge på Kyrkbacken i Nagu går framåt. Väståbolands hyreshus är berett att köpa en eller två lägenheter i radhuset, för att på så sätt få igång och stöda bostadsprojektet.

Pargas stadsfullmäktige godkände på mötet i tisdags förslaget om att bevilja borgen på ett banklån på högst 300 000 euro till Väståbolands hyreshus, om det är så att radhusprojektet förverkligas.

Tanken med radhusbygget är att underlätta inflyttning och locka nya invånare till skärgården.

Väståbolands hyreshus Ab är ett dotterbolag till Pargas stad och ägs helt av staden.

Läs också