Hoppa till huvudinnehåll

Vanda stad anställer ungdomsledare också till årskurserna 1-6 för att försäkra elevernas välmående

Skolelever går på rad, man ser mest skuggorna av dem.
Gränsen för straffrättsligt ansvar är 15 år. Bilden är arkivbild och är inte kopplat till fallet. Skolelever går på rad, man ser mest skuggorna av dem. Bild: Silja Viitala / Yle huvudstadsregionen,vår,maj,2020,Helsingfors,Finland,ville,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,skolor,skolelever,grundskolan,grundskolans lågstadium,Grundskolor och gymnasier,skolmobbning,utbildning,klassrumsundervisning,distansundervisning,lågstadiet,First grade

För en dryg vecka sedan blev en sjätteklassare misshandlad med sparkar och slag i en skola i Vanda. Nu vill staden ta till åtgärder för att förbättra elevernas säkerhet i skolorna, genom att anställa mer personal.

Skolornas säkerhet har varit på tapeten speciellt mycket under den senaste veckan, efter misshandelsfallet i en skola i Vanda. Fyra minderåriga barn är misstänkta för brott, efter att ha misshandlat en annan elev under rasten.

Staden kommer att utreda frågan om säkerheten i skolorna i samarbete med utbildnings- och ungdomsverksamheten. Ärendet kommer också diskuteras inom stadens nämnder inom en snar framtid. Det skriver Vanda stad i ett pressmeddelande (på finska).

- För tillfället har vi ungdomsledare som jobbar i klasserna 7-9 och på andra stadiet. I framtiden kommer vi att ta i beaktande också de yngre eleverna och jag kommer föreslå en finansiering för det i stadsbudgeten, säger stadsdirektör Ritva Viljanen.

- Det är också värt att överväga hur mycket internet har lett till att den här typen av beteende överförs till allt yngre elever. Vi tar frågan på allvar och kommer utreda det grundligt, fortsätter hon.

Ungdomsarbetet kommer att utvidgas till årskurserna 1-6

Under de senaste åren har Vanda stad satt extra krut på att förebygga mobbning i skolorna. Staden har tidigare haft 15 specialungdomsledare som jobbat med elever i årskurserna 7-9 och med elever på andra stadiet.

- Under den senaste tiden har vi märkt att allt fler unga är rastlösa och har problem i skolan. Specialungdomsledaren är en trygg vuxen som kan erbjuda eleven stöd både i skolan och på fritiden. Därför vill vi anställa ungdomsledare också till årskurserna 1-6, säger Riikka Åstrand, biträdande stadsdirektör för stadskultur.

Enligt Åstrand ser det för tillfället ut som att staden anställer specialungdomsledare till årskurserna 1-6 i fyra olika skolor.

Handledare för familjer med invandrarbakgrund

Vanda stad kommer också rekrytera 22 mångspråkiga handledare som ska kunna stödja elever med invandrarbakgrund. Handledarna ska hjälpa flerspråkiga familjer och elever i samspelet mellan skolan och hemmet.

Handledarna kommer att rekryteras från flera olika språkgrupper. Förutom finska måste personen också behärska antingen arabiska, albanska, somaliska eller ryska.

Målet är att handledarna ska inleda sitt arbete efter höstlovet.