Hoppa till huvudinnehåll

Ahlström Capital vill köpa ut Ahlstrom-Munksjö från börsen

Ett paket munskydd på ett bord.
Ahlstrom-Munksjö har specialiserat sig på tillverkning av fiberprodukter och producerar bland annat material för munskydd. Ett paket munskydd på ett bord. Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle andningsskydd,Ahlstrom-Munksjö,Nonwoven

Familjen Ahlströms investeringsbolag Ahlström Capital och dess partner har i dag lämnat ett offentligt uppköpserbjudande om samtliga aktier i Ahlstrom-Munksjö.

Budet har gjorts av ett konsortium som utöver Ahlström Capital består av Bain Capital, Viknum och Belgrano Inversiones.

Efter ett framgångsrikt uppköpserbjudande och avnotering skulle alltså samtliga parter samarbeta för att utveckla Ahlstrom-Munksjö utanför börsen.

Enligt bolagets pressmeddelande har Ahlström Capital kommit till slutsatsen att det bästa sättet att utveckla Ahlstrom-Munksjö är i privat ägo med Bain Capital som partner.

– Vi på Ahlström Capital är nöjda med hur Ahlstrom-Munksjö under sin 170-åriga historia har utvecklats till en global ledare inom specialfiberbaserade material. Dynamiken och tempot i branschen är dock i kraftig förändring. Detta innebär att aktiva och ambitiösa åtgärder krävs för att företaget ska nå sin fulla potential. Vi tror att denna typ av åtgärder är lättare att verkställa i privat ägo, säger Lasse Heinonen, verkställande direktör för Ahlström Capital, i pressmeddelandet.

Erbjudandevederlaget är 18,10 euro för varje aktie, vilket är 24 procent mer än stängningskursen i går.

Bain Capital skulle bli majoritetsägare i Ahlstrom-Munksjö med en andel på 55 procent tillsammans med Ahlström Capital.

Familjeföretag med långa anor

Ivano Sessa, vd för Bain Capital, säger att bolaget har lång erfarenhet av framgångsrika partnerskap med familjeägda bolag.

– Vi tror helhjärtat på långsiktig tillväxtpotential i branschen och på möjligheterna för specialfiberbaserade material att skapa lösningar inom viktiga hållbarhetstrender.

Köpplanerna får också stöd av släkten Ahlström. Enligt Johannes Gullichsen, styrelseordförande för Antti Ahlström Perilliset, är planerna ett sätt att respektera bolagets industriella rötter, men också låta Ahlstrom-Munksjö utvecklas.

– Vi är övertygade om att detta är det rätta steget för att möjliggöra ytterligare 170 år av framgång för bolaget.

Ahlstrom-Munksjös rötter går tillbaka till mitten av 1800-talet, då Antti Ahlström grundade ett företag inom frakt och sågvaror.

Ahlstrom börslistades år 2006 och 2016 gick bolaget samman med svenska papperstillverkaren Munksjö.

Källor: Ahlström Capitals pressmeddelande, STT