Hoppa till huvudinnehåll

Från mixern till glaset på några minuter – tre enkla mocktails

Det behöver inte vara så komplicerat att skapa en drink. Även om du är en ovan bartender med tidspress kan du lätt göra en drink som är både läcker och vacker.

Oftast är en djupdykning i frysen och kylen allt du behöver. Med stor sannolikhet har du redan ingredienserna för att svänga ihop en makalös mixad mocktail.

Att mocktailsen dessutom i det här fallet är supernyttiga är ju en trevlig bieffekt. Och givetvis går det att spetsa till dem också.

Tre drinkar i cocktailglas. Två gröna och en röd.
Några snygga glas och en mixer är allt du behöver för att svänga ihop en nyttig mocktail. Tre drinkar i cocktailglas. Två gröna och en röd. Bild: Yle/Alexandra Wärn alkoholfria drycker,Strömsö,Ella Grüssner Cromwell-Morgan

På grön kvist

Denna gröna drink med äppel och lime innehåller en mängd nyttiga vitaminer och mineraler. Förutom vitamin A, C, E, K, B9 innehåller drinken även koppar, järn, magnesium, kalcium, antioxidanter, fibrer och klorofyll.

Grön dryck i cocktailglas med basilika blad som dekoration.
På grön kvist innehåller klorofyll, som ökar kroppens produktion av röda blodkroppar. Grön dryck i cocktailglas med basilika blad som dekoration. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,alkoholfria drycker

Ingredienser för ca 6-8 glas:

  • 2 st äpplen, gröna
  • 2 st limefrukter
  • ½ gurka
  • 5 dl färskpressad äppeljuice
  • 160 gram färsk ekologisk babyspenat
  • 5 st basilikablad till själva drinken och några till för garnering
  • 1/2 urkärnad grön chili

Sammanställning:

  • Iskuber
  • Sodavatten
  • Basilikablad

Gör så här:

  1. Skölj spenaten. Skala gurkan och äpplet och skär dem i mindre bitar. Kärna ur den gröna cilifrukten och hacka den grovt.
  2. Lägg alla ingredienser i en mixer. Pressa i limesaften och mixa slätt.
  3. Lägg i några iskuber och mixa lite till så att isen krossas.
  4. Häll upp den färdiga drinken i cocktailglas. Toppa upp med sodavatten om så önskas och garnera drinken med några basilikablad.
Grön dryck i cocktailglas dekorerad med två basilika blad.
Grön dryck i cocktailglas dekorerad med två basilika blad. Bild: Yle/Alexandra Wärn alkoholfria drycker,Strömsö,Ella Grüssner Cromwell-Morgan,mocktails

Mary Melon

Vattenmelon innehåller A-vitamin, tiamin, vitamin B6 och massor av C-vitamin. Kalium, magnesium och antioxidanten lykopen trängs också med de andra nyttigheterna.

Dessutom innehåller vattenmelon aminosyran citrullin som sägs motverka träningsvärk.

Röd mocktail med en rosmarinkvist och sprinklade kumminfrön i ett cocktailglas på fot.
Mary Melon innehåller bland annat tomatjuice, vilket gör att den till smaken kan påminna om drinken Bloody Mary. Röd mocktail med en rosmarinkvist och sprinklade kumminfrön i ett cocktailglas på fot. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,alkoholfria drycker,recept,Ella Grüssner Cromwell-Morgan,Mary Melon

Ingredienser för ca 6-8 glas:

  • 1/2 mellanstor vattenmelon, urkärnad
  • 1 liten röd paprika
  • 6 dl tomatjuice
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 1 nypa kumminfrön för innehåll och garnering
  • Citronsaft från en halv citron

Sammanställning:

  • Isbitar
  • Rosmarinkvistar
  • Kumminfrön

Gör så här:

  1. Kärna ur en halv vattenmelon och dela i stora bitar. För att få en kyligare drink kan du frysa melonbitarna innan mixningen.
  2. Kärna ur och dela paprikan i stora bitar. Pressa saften ur en citron. Ju mera citronsaft du använder desto syrligare blir drinken.
  3. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slätt. Använder du färsk melon kan du tillsätta några isbitar under mixningen för att få till kylan.
  4. Häll upp den mixade drinken i några snygga glas och garnera med en kvist rosmarin. muddlar runt med lite i glaset för smakens skull.
  5. Muddla runt lite med rosmarinen i glaset för smakens skull och strö till sist över några kumminfrön innan du serverar.
Röd drink i cocktailglas med rosmarinkvist, kumminfrön och melon i bakgrunden.
Frys melonbitarna innan du mixartill mocktailen så får du en svalkande försfriskning att avnjuta även utan att tillsätta is. Röd drink i cocktailglas med rosmarinkvist, kumminfrön och melon i bakgrunden. Bild: Yle/Alexandra Wärn Ella Grüssner Cromwell-Morgan,Strömsö,alkoholfria drycker,recept

Mango tango

Mango innehåller såklart en rad vitaminer men även betakaroten, som ger huden ett naturligt skydd mot stark sol.

Grön mocktail dekorerad med citronmelissblad.
Grön mocktail dekorerad med citronmelissblad. Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,recept,alkoholfria drycker,Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Ingredienser för ca 6-8 glas:

  • 300 g frysta mangokuber
  • 4 dl färskpressad apelsinjuice
  • 3 cm ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 citron
  • En kruka citronmeliss

Sammanställning:

  • Isbitar
  • Sodavatten
  • Citronmeliss för garnering

Gör så här:

  1. Skala och riv ingefäran och pressa saften ur en citron. Ju mera citronsaft du använder desto syrligare blir drinken.
  2. Mixa samman alla ingredienser i en mixer. Använder du färsk mango, eller färska gula plommon, kan du slänga med några isbitar när du mixar för att få till kylan.
  3. Ta fram ett snyggt glas och fyll det med is innan du häller upp mocktailen i halva glaset.
  4. Toppa upp med sodavatten och rör om.
  5. Garnera med några blad av citronmeliss.
Grön mocktail omringad av ingredienserna honung, citron och grukmeja.
Grön mocktail omringad av ingredienserna honung, citron och grukmeja. Bild: Yle/Alexandra Wärn alkoholfria drycker,Strömsö

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö