Hoppa till huvudinnehåll

President Trump slingrar sig kring frågan om att överföra makten fredligt ifall han förlorar valet: ''Valresultatet kan hamna i högsta domstolen''

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudesssa
Trump vägrade också år 2016 förbinda sig till att godkänna valresultatet. Då konkurrerade han med demokratiska Hillary Clinton. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudesssa Bild: EPA/Yuri Gripas USA,Donald Trump,Valet i USA 2020

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger vägrat förbinda sig till att överlämna makten på fredliga vägar ifall han förlorar presidentvalet i november.

Under måndagen vägrade han än en gång att förbinda sig till det då han fick frågan av reportrar i samband med en presskonferens i Vita huset.

– Vi får se vad som händer, sa Trump.

Han kommenterade också poströstningen, som han kallar för katastrofal. Trump har aktivt kritiserat poströstningen under sin kampanj, både på Twitter och under presskonferenser.

Allt fler delstater uppmanar ändå till att rösta per post med anledning av coronapandemin, och särskilt demokraterna ber sina väljare poströsta.

Trots kritiken använder sig Trump ändå av poströstning själv. Han skiljer på delstater som automatiskt skickar ut poströstningssedlar till väljare, och sådana som endast skickar ut dem till väljare som ber om dem.

''Poströstningen är utom kontroll''

Trump har, utan belägg, hävdat att vidsträckt poströstning kommer att leda till massivt bedrägeri. De fem delstater som rutinmässigt skickar ut röstsedlar till alla väljare har de facto inte märkt av något sådant.

Trump antydde under onsdagen att man inte skulle behöva oroa sig för bedrägeri eller att på fredlig väg överlämna makten ifall man skulle göra sig av med systemet med automatiskt utskickade röstsedlar.

– Det blir väldigt fredligt, det blir ärligt talat inte något överlämnande. Det blir en fortsättning. Poströstningen är utom kontroll, ni vet det, och vet ni vem som vet det bättre än någon annan? Demokraterna vet det bättre än någon annan.

I en intervju i juli vägrade Trump likaså förbinda sig till att godkänna valresultatet.

– Jag får se. Nej, jag kommer inte säga ja bara så där. Jag kommer inte säga nej, och jag gjorde inte det senast heller, sa Trump i en intervju för Fox News Sunday.

Fråga för högsta domstolen?

Tidigare under onsdagen sa Trump också att han tror att valresultatet kommer bli en fråga för högsta domstolen.

– Det här svindleriet demokraterna sysslar med, det är svindleri, och svindleriet kommer att hamna i högsta domstolen. Jag tror inte det är bra att ha en 4–4 situation.

Trump hänvisar till utnämningen av domaren Ruth Bader Ginsburgs efterträdare. Hon dog i fredags, och trots demokraternas vilja att vänta med utnämningen tills efter valet har Trump sagt att han kommer att utse en ny domare till högsta domstolen på lördag.

Ifall Senaten godkänner Trumps val innan presidentvalet skulle det innebära en 6–3 majoritet till fördel för de konservativa, vilket kunde försätta demokraterna i en krångligare position ifall valresultatet blir ett ärende för högsta domstolen.

Vägrade förbinda sig också 2016

Trump har redan utsett två konservativa domare under sin mandatperiod, Neil Gorsuch år 2017 och Brett Kavanaugh år 2018. Domarna tillsätts för resten av sina liv.

För att lyckas utse en domare krävs senatens godkännande. Republikanerna har 53 platser av 100 möjliga, alltså en knapp majoritet.

Endast ett amerikanskt val, det mellan republikanernas George W. Bush och demokraternas Al Gore har avgjorts i högsta domstolen. Det skedde år 2000.

Det är ovanligt att en sittande president inte visar fullt förtroende för den amerikanska demokratins valprocess. Men också för fyra år sedan – då Trump konkurrerade om presidentposten med demokraternas Hillary Clinton – vägrade han förbinda sig till att godkänna valresultatet.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020 om viktiga teman att ha koll på inför valet


Källor: AP, Reuters, AFP