Hoppa till huvudinnehåll

Svensk Ungdom vill avkriminalisera cannabis – Sigfrids: Dags för SFP att basera sin politik på vetenskap

Frida Sigfrids
Frida Sigfrids säger att hon inte själv har provat cannabis. Frida Sigfrids Bild: Belén Weckström / Yle Svensk Ungdom,frida sigfrids

Svensk Ungdom skickar en motion till SFP:s partidag om att godkänna en avkriminalisering av cannabis.

Förbundsordförande Frida Sigfrids säger att det är dags för partiet att basera sin politik på fakta och forskning framför magkänsla.

– Bland annat Institutionen för hälsa och välfärd THL och Världshälsoorganisationen WHO förespråkar en avkriminalisering av cannabis. Nu är det dags även för Svenska folkpartiet att basera sin politik på forskning och vetenskap och börja lita på våra statliga institutioner, säger Sigfrids i ett pressmeddelande.

SU konstaterar att användningen av cannabis hela tiden har ökat. THL uppskattar att omkring 700 000 finländare har provat drogen.

“Hoppas motionen leder till bra diskussion”

Till Svenska Yle säger Frida Sigfrids att Svensk ungdom är mycket oroad över trenden med ökande droganvändning, en trend som hon kallar explosionsartad.

SU vill därför att det ska bli lättare att söka hjälp för drogberoende, utan rädsla för att bli bestraffad, säger Sigfrids. Finland ska lägga resurser på att hjälpa människor med problem i stället för att straffa dem.

– Det gör vi genom att avkriminalisera personligt innehav och bruk av cannabis.

Sigfrids hoppas att motionen tas väl emot och leder till en bra diskussion på helgens partimöte, och att den diskussionen baserar sig på fakta och forskning.

– Det figurerar så mycket missinformation i debatten.

Hur stor sannolikhet tror du det är att motionen antas?

– Det vågar jag inte svara på.

Har du själv provat cannabis?

– Nej.

SFP ordnar partidag på lördag.