Hoppa till huvudinnehåll

TPS rånade poäng på stopptid mot HJK – Jonatan Johansson hoppade och studsade efter galna slutet, men var också kritisk mot domarlinjen: "Inte fått en enda straff med oss"

TPS jublar efter mål mot HJK.
TPS fick hål på HJK två gånger om i slutskedet. TPS jublar efter mål mot HJK. Bild: Lehtikuva Turun Palloseura (fotboll)

Jonatan Johansson var omåttligt nöjd med hur TPS åt upp HJK:s 2–0-ledning. En tung poäng i bottenstriden säkrades på stopptid. Efter matchen ber han om ursäkt för sitt beteende, men är kritisk mot domarlinjen. "Vi är det lilla laget där nere i botten", säger TPS-tränaren till Yle Sporten.

Som ett slag i magen. Så kändes det för serieledaren HJK när bottenlaget TPS kvitterade till 2–2 på stopptid och rånade med sig en pinne från Helsingfors.

Jonatan Johansson hoppade och studsade i sitt tekniska område efter Rasmus Holmas mål – och när han kommer till Yle Sportens intervjumikrofon är det en oerhört stolt TPS-tränare som hyllar sina spelare.

– Som de kämpade i dag, otroligt. Vi hade många skador före matchen, fick en skada under matchen, hade två backar på mittfältet – och ändå trodde de på att vi kan skapa något.

Efter en mållös första halvlek ökade HJK på takten efter paus. Efter två mål på mindre än tio minuter kändes det totaltryggt. Men Mika Ääritalo skyfflade in reduceringen i 87:e och med sekunder kvar kom kvitteringen.

– Den här poängen är oerhört skön. Jag trodde att vi hade poängchans om allt skulle gå väldigt bra, men jag trodde verkligen inte på den här utvecklingen. Vi krigade till sista minuten.

Johansson ber också om ursäkt. I samband med en misstänkt straffsituation vid 0–1-underläge blev han så förbannad att han till slut blev varnad.

– Jag är så besviken på att vi har en till situation som kunde ha gett en straff. Jag förstår att domaren inte blåste, men vi har haft fyra–fem liknande lägen under min tid. Vi har fått fyra straffar emot oss, inte en enda med oss.

Vi har haft fyra–fem liknande lägen under min tid. Vi har fått fyra straffar emot oss, inte en enda med oss

– Jag är inte besviken på just den här domaren, men på linjen överlag. Som ett litet lag i botten känns det som vi inte får den lilla turen som vissa andra lag får.

"Givet att HJK skapar massor"

Några minuter före intervjun har de mest högljudda HJK-supportrarna skällt ut hemmalaget efter noter.

Med tanke på att HJK vann skottstatistiken med 25–6 och hade en drös kanonlägen att göra mål, är det ett litet under att TPS åker hem med poäng. Johansson medger att hans lag hängde mot repen stundtals.

Riku Riski efter mål mot TPS.
Riku Riski gjorde mål mot sitt gamla lag. Riku Riski efter mål mot TPS. Bild: Lehtikuva HJK Helsingfors

– Det är givet att HJK skapar massvis med chanser och vår målvakt var otrolig. De kan byta in landslagsspelare och det ger givetvis fördelar, men efter deras 2–0 riskerade vi mer. Och sen gör vi två fina mål.

Sedan Johansson tog över tränarjobbet har TPS gjort merparten av sina mål via fasta situationer och inläggsspel. De två sena målen mot HJK var inget undantag.

– När man kommer till ett nytt lag måste man ta reda på hur vi kan vara farliga. Det hjälper inte bara att ha ett försvar som håller. Vi har tänkt mycket och vi har snabba spelare.

– Problemet som vi hade i början med inläggsspelet var för svåra inspel. Nu har vi förenklat allt och identifierat två till tre ställen som vi springer mot och två till tre ytor som vi slår bollen mot. Sen tror spelarna på att bollen kommer dit.

Har ändrat kulturen

Efter fem raka förluster anställdes Johansson. Han har dragit upp Åbolaget från jumboplatsen och torsdagens kryss tar TPS upp på säker mark på bättre målskillnad.

Han är nöjd med första tiden i sitt kära TPS. Han har varit tvungen att experimentera mitt under brinnande ligaspel. Tolv inspelade poäng är saldot så här långt.

– Det viktigaste var att ändra kulturen. Vi har skapat en mer åboländsk identitet i laget och då menar jag en positiv, fartfylld, energisk och aktiv spelstil.

Jonatan Johansson ger tummen upp.
Jonatan Johansson. Jonatan Johansson ger tummen upp. Bild: All Over Press Jonatan Johansson

– Vi försvarar oss ordentligt, organiserar oss rätt snabbt och försöker vara modiga när vi vinner bollen. Det blir bättre och bättre. I dag såg det tidvis riktigt bra ut borta mot Finlands kanske bästa lag.

Det allra viktigaste? Spelarna tror på sina chanser – vilket bevisades mot HJK.

– När jag kom till klubben fanns inte tron. Vi har jobbat hårt för den och måste fortsätta göra det. Det blir en riktig fajt där nere.

Hurudan blir den här hösten för TPS?

– Inget har förändrats. Vi kämpar för nytt kontrakt. Vi måste kriga så här hårt varje match för att få något med oss.

– För ett lag som TPS är det tufft med tät matchtakt. Matchtempot kommer att inverka på vår uppställning och resultaten ju längre säsongen går. Jag är medveten om det.

TPS nästa uppgift är bortamatch mot Ilves på söndag. HJK möter i sin tur RoPS på måndag, men guldfavoritens läge blev sämre efter tappet mot TPS. HJK leder serien med en poäng före KuPS – men har också två matcher mer spelade än regerande mästaren.

Fotbollsligan:

HJK–TPS 2–2 (0–0)
57' Riku Riski 1–0
65' Tim Väyrynen 2–0
87' Mika Ääritalo 2–1
90+1' Rasmus Holma 2–2

Publik: 1611.

Läs också