Hoppa till huvudinnehåll

Två starka röster har försvunnit från skidskyttet – nu ska Johannes Thingnes Bö ta en större i roll i kampen mot dopning: "Viktigt med folk som tar ställning"

Johannes Bö.
Johannes Thingnes Bö. Johannes Bö. Johannes Bø,skidskytte

När Martin Fourcade och Gabriela Koukalova lagt av tänker Johannes Thingnes Bö ställa sig i främsta led då det kommer till frågor som rör dopning. Jag känner att ansvaret blir mer naturligt för mig, säger han i en intervju för den norska tidningen Dagbladet.

Martin Fourcade och Gabriela Koukalova har under de senaste åren varit aktiva dopningsdebattörer och kritiserat åkare som tagit förbjudna medel.

Koukalova krävde bland annat att ryska idrottare skulle stoppas från OS 2018, medan Fourcade ofta stått ensam i rampljuset när dopningsfrågor kommit på tal.

Koukalova och Fourcade tävlar inte längre och därför kommer Johannes Thingnes Bö börja ta en aktiv roll i dopningsdebatten.

– Det är viktigt med folk som tar ställning. De har gjort ett fantastiskt jobb för vår sport och när de inte längre är aktiva måste nya ansikten ta ansvar, säger Bö till den norska tidningen Dagbladet.

”Handlar om att ta de svåra frågorna”

I vintras var många åkare kritiska då den tidigare dopningsavstängde ryssen Aleksandr Loginov tog VM-guld i sprint. Redan då tog Johannes Thingnes Bö bladet från munnen, även om han överlämnade de största protesterna till sin storebror Tarjei Bö.

– Jag känner att ansvaret blir mer och mer naturligt för mig eftersom jag blir äldre och mer rutinerad. Så jag ser definitivt fram emot att säga mer saker än jag gjort tidigare.

– Det handlar om att ta de svåra frågorna då och då, och inte dra sig undan även om det är mest effektivt med tanke på egna resultat och förberedelser, säger Bö.

Läs också