Hoppa till huvudinnehåll

Världscuppremiären i Ruka arrangeras utan publik

IIvo Niskanen åker fristil i Ruka.
Iivo Niskanen kommer inte att få tävla framför publik i premiären. IIvo Niskanen åker fristil i Ruka. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Iivo Niskanen

Det kommer att vara tomt på läktarna då skidåkarna gör sina första världscuptävlingar i Ruka i slutet av november. Ingen publik betyder också ett betydande inkomstbortfall för den finländska arrangören, som ändå varit beredd på att coronasituationen kan påverka.

Den 27 till 29 november är det premiär för en ny världscupsäsong i längdskidåkning och nordisk kombination, och som vanligt avgörs de första tävlingarna i Ruka.

Premiärhelgen innehåller sprint, ett klassiskt lopp och en jaktstart för skidåkarna medan tre tävlingar står på programmet i nordisk kombination. Backhopparna har sin premiär en vecka tidigare, och i Ruka har man två tävlingar.

Men idrottarna i Ruka kommer inte att ha publikens stöd i ryggen. Det är nu bestämt att man genomför tävlingarna inför tomma läktare. Beslutet har fattats av arrangörsföreningen Kuusamon Erä-Veikot, Finlands skidförbund och Kuusamo stad.

– Redan under våren bad internationella skidförbundet Fis de olika arrangörerna att göra upp en plan och budget för tävlingar utan publik. Det var redan en signal.

– Om coronasituationen hade lugnat ner sig under hösten så skulle vi ha tagit in publik, men den här gången kom vi till den här lösningen, säger tävlingens generalsekreterare Seppo Linjakumpu till Yle Urheilu.

Ekonomiskt utmanande för arrangören

Tävlingarna följer myndigheternas rekommendationer kring evenemang. Alla aktiva, tränare och övriga lagmedlemmar som kommer till Ruka ska coronatestas.

Linjakumpu uppskattar att man kommer att ha extrakostnader på tiotusentals euro, och då publik inte tillåts blir den ekonomiska smällen ännu större.

– Det är en betydande summa. Sedan i våras har vi diskuterat med våra partners och sponsorer och försökt hitta lösningar som gör det möjligt att arrangera tävlingarna. Arrangörsklubben kan inte ensamt ta detta ansvar, säger han.

Samtidigt är det av stor vikt att tävlingarna kan genomföras.

– Vi förstår realiteterna och strävar efter att arrangera tävlingarna så bra som möjligt. Vi vill också säkra Kuusamos och Finlands framtid som tävlingsarrangör, säger Linjakumpu.

Yle sänder världscupsäsongen.