Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Svenska Yles kulturinnehåll är mångsidigt - också i radion

På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.
På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar. Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Hufvudstadsbladet 24.9.2020.

Trygve Söderling (21.9) och Magnus Cederlöf (24.9) efterlyser mera kulturinnehåll av det längre formatet i Yle Vega. Det är glädjande att Svenska Yles kulturutbud intresserar och engagerar. Kulturinnehållet är en självklar del av vårt public service-uppdrag.

Vår kulturredaktion skapar ett mångsidigt innehåll som består av bland annat journalistiskt innehåll, dokumentärt berättande, drama och recensioner. Det handlar om ett utbud som görs för flera kanaler och plattformar i många olika format.

Vi eftersträvar ett så brett utbud som möjligt, med målsättningen att var och en kan hitta något som intresserar. Yle Vega är en samlande kanal för vuxna, svenskspråkiga lyssnare, därmed är den också en viktig plattform för vårt kulturutbud. En radiokanal kan tyvärr ändå inte motsvara det som en uppsjö av finskspråkiga radiokanaler erbjuder.

Det fördjupade innehållet på Yle Vega sänds framför allt på vardagskvällar och veckoslut, då vi tack vare våra publikundersökningar vet att publiken har tid för koncentrerat lyssnande. Musikprogrammet Lux, serien om Nietzsche och Södergran, och Den klassiska kvällen uppskattades av insändarskribenterna, medan andra lyssnare har andra favoriter. En del lyssnare uppskattar Vår musik, medan andra föredrar att lyssna på en dokumentär om Woyzeck eller podden Sällskapet, där kulturprofiler dissekerar fenomen i samhället och i kulturvärlden. För den som hellre vill lyssna vid en helt annat tidpunkt finns allt innehåll samlat på Yle Arenan.

I höst kommer vi att lansera ytterligare några fördjupande kulturinnehåll på Yle Vega och Yle Arenan, som förhoppningsvis också hittar sin publik.

Anna Forth
Redaktionschef, Svenska Yle