Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för orienteringslandslaget – inget förberedande höstläger i nästa års VM-terräng

Fredric Portin Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja
Bakslag för Fredric Portins landslagsplaner Fredric Portin Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Bild: Suomen Suunnistusliitto Fredric Portin,orientering,huvudtränare

Orienteringslandslagets förberedelser för VM nästa år blev svårare då Finland ställde in den planerade tävlings- och träningsresan till Tjeckien. Lägret skulle ha varit viktigt med tanke på den exceptionella tävlingsterrängen i Tjeckien.

Träningsresan stupade på reseförbudet till Tjeckien. Också Norges landslag ställer in sitt deltagande i Euromeeting-tävlingarna i Tjeckien. Enskilda orienterare kanske ändå kommer att delta i tävlingen.

Landslagets tränare Fredric Portin ger förbundets beslut sitt stöd, samtidigt som det svider att chansen att mäta sig internationellt försvann.

– Jag stöder beslutet, eftersom samma rekommendationer och begränsningar gäller för elitidrotten som för allt annat. Om läger- och tävlingsresan hade hållits kvar i kalendern hade detta år varit bra med tanke på nästa år. Detta är ändå ett stort bakslag, säger Portin till Yle Urheilu.

I världscupen förra året blev det klart hur annorlunda och svårbemästrad terrängen i Tjeckien är. Resultatlistan var kryddad av överraskningar och endast en finländare nådde en topp tio-placering. Framför allt på långdistansen och i stafett är erfarenhet från terrängen av stor vikt.

Springer i backig terräng

Enligt Portin satsar man nu på en sådan träning som möjliggör upprätthållande av högt tempo i en backig terräng.

– Muskulaturen måste hålla för den påfrestning som det blir då man springer upp och ner för branta backar. Vi har skapat passliga terrängbanor för detta ändamål på olika orter. De är hårda och kroppen kan ta stryk. Men dessa träningar är man bara tvungen att göra ifall man vill vara beredd nästa år.

Enligt Portin är det helheten bestående av skicklighet, fysik och psyke som avgör vem som klarar sig.

– Jag vet från egen erfarenhet att ifall man är osäker över fysiken på startstrecket så går det lätt så att ingenting fungerar. Psyket håller inte och orienteringen blir sämre än vad den kunde. Jag har försökt höja på självförtroendet så att landslagsorienterarna vågar satsa ordentligt, framför allt under ett år som detta då vi inte haft internationella tävlingar.

VM i orientering arrangeras i Tjeckien 3–9 juli 2021.