Hoppa till huvudinnehåll

Kommer den norska dominansen att bli ännu större? Konkurrenter i skidskyttevärlden befarar ensidiga resultatlistor – Finlands förbundskapten: "Överlägsenheten kan växa"

Marte Olsbu Röiseland jublar efter VM-guld.
Marte Olsbu Röiseland tog totalt fem guld under skidskytte-VM i fjol. Marte Olsbu Röiseland jublar efter VM-guld. Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press Marte Olsbu Røiseland

Förbudet att använda fluorvallor kan plöja djupa fåror i skidskytte. Flera nationer är rädda för att Norge cementerar sin position som solklar etta – och i förlängningen kan sporten hamna i ett kritiskt läge som liknar längdåkningens ensidighet.

Dramatik är en given del av skidskyttesporten. Besöken på vallen kan fälla vilken stjärna som helst och skidskyttet har inte lidit av samma enformiga resultatlistor som exempelvis längdåkningen.

Nu befarar flera landslag att det kan bli en ändring på den punkten.

– Det blir fula resultatlistor om man ska titta på det med utländska ögon. Om andra ska knappa in på Norge behöver man hitta på något, säger Tjeckiens förbundskapten Egil Gjelland till NRK.

Dorothea Wierer, en av världens bästa skidskyttar, befarar att mindre nationer kan falla bort.

– Det är viktigt för sporten att det är andra landslag än de största som kan kämpa om pallplatserna, säger hon till NRK.

"Inte bra för bredden"

Anledningen till oron är skidsporternas tanke att förbjuda användningen av fluorvallor. Just nu råder det oklarheter om hur testningen av fluorvärden ska fungera.

Dorothea Wierer med VM-medaljerna 2020.
Dorothea Wierer har lyckats knäcka norska motståndare tidigare. Dorothea Wierer med VM-medaljerna 2020. Bild: AOP Dorothea Wierer

Apparaterna är försenade och Finlands skidförbund har bett om att det internationella skidförbundet ska skjuta upp införandet av gränsvärden med ett år till säsongen 2021–2022.

Med två månader till starten i världscupen vet landslagen inte hur det blir i vinter.

– Det är onekligen en utmaning. Om det kommer ett förbud måste det finnas ett bra och tillförlitligt testsystem. Annars blir det för många och stora frågetecken, säger finländska skidskyttelandslagets förbundskapten Jonne Kähkönen till Yle Sporten.

Utan fluorvallor kommer skidans struktur, slipningen och andra vallningsknep att bli viktigare. Där slår Norge alla andra på fingrarna.

– Mindre nationer har mindre pengar och mindre kunskap. Fluorförbudet är bra för miljön, men inte för bredden. Med fluorvallorna sätter du det bara under skidorna och så blir det bättre. Nu blir annat viktigt och då blir vi bättre, säger Norges skidskyttestjärna Tarjei Bö.

Om det kommer ett förbud måste det finnas ett bra och tillförlitligt testsystem. Annars blir det för många och stora frågetecken― Jonne Kähkönen

Han konstaterar att det vore olyckligt om skidskyttet skulle tappa en del av sin spänning.

– Skidskyttet har ju haft succé med att skapa spänning.

"Större kan testa mer"

Enligt NRK är kapaciteten i vallabodarna väldigt olika. Norge har åtta vallare som jobbar nästan året om, Italien har fem stycken som jobbar från november till april.

I Finland är läget att fyra vallare ingår i serviceteamet.

– I både teorin och praktiken är det så att de största landslagen har en fördel och deras överlägsenhet kan växa nu. Samtidigt har vi också kunnat konkurrera tidigare trots mindre resurser med ett systematiskt jobb, säger Kähkönen.

– De större länderna kan testa mer och man måste vara realist. Men å andra sidan är det i grundläget nytt för alla om det blir ett förbud.

Jonne Kähkönen pratar med Mari Eder på skyttevallen under träningen
Jonne Kähkönen och Mari Eder. Jonne Kähkönen pratar med Mari Eder på skyttevallen under träningen Bild: Yle/Magnus Eklöv Jonne Kähkönen,Mari Eder

Skidskyttevärldscupen ska starta i Kontiolax i slutet av november.

– Om det blir ett förbud finns det risk för större kast i resultaten än tidigare, säger Kähkönen.

Norge: Andra prioriterar ner vallateamet

Sveriges vallachef Kent Norell tycker att förbudet ska rivas upp den här vintern, rapporterar Radiosporten.

– Rent logiskt börjar tiden bli knapp för alla i vallabranschen. Flytta förbudet med åtminstone ett år, säger Norell.

Norges vallachef Tobias Dahl Fenre tycker att andra nationer prioriterar ner vallateamet.

– Det är ofta sist på listan. Det är inte så många år sedan som Norge också slet med att få till glidet, men nyckeln var att samarbeta med andra skidgrenar. Dessutom förstärkte vi vallarnas status.

Det är inte så många år sedan som Norge också slet med att få till glidet, men nyckeln var att samarbeta med andra skidgrenar

Kähkönen säger att skidskyttelandslaget har ett samarbete med andra skidsporter i Finland och den vägen fått testdata när det gäller fluorvallorna. Samtidigt är det en sak att testa i en skidtunnel.

– Sanningen är att när vi kommer ut på snö så har vi ett stort jobb framför oss om förbudet kommer.

Just nu är det finländska landslaget på läger i Vuokatti. Enligt Kähkönen har försäsongen gått bra hittills, men höghöjdslägren har strukits på grund av coronapandemin.

Läs också