Hoppa till huvudinnehåll

Kommer det en rekommendation om munskydd i Egentliga Finland? Sjukvårdsdistriktet ska utvärdera vilka av de nya rekommendationerna som tas i bruk

Kuvassa on matkustaja kasvomaski kasvoillaan lentokoneessa syyskuussa 2020.
Kuvassa on matkustaja kasvomaski kasvoillaan lentokoneessa syyskuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle september,2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,ekonomi,Recession,flygning,resande,Resande och pendling,turism,Finland,Finnair,flygplan,resenärer,kabiner,ansiktsmasker,andningsskydd

En arbetsgrupp inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ska utvärdera vilka av de nya coronarekommendationerna som ska tas i bruk i regionen. Arbetsgruppen sammanträder nästa vecka.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade i går att det rekommenderas att man använder munskydd exempelvis inomhus på offentliga plaster, i gymnasier och yrkesinstitut samt i högskolor.

Rekommendationen är regional, så det är upp till sjukvårdsdistrikten att avgöra vilka av rekommendationerna som tas i bruk.

Sjukvårdsdistriktet meddelade i ett pressmeddelande på fredagen att coronaepidemin inte är i ett upptrappningsskede i Finland. Det kommer därför inte att komma nya rekommendationer om användningen av munskydd på landskapsnivå i nuläget.

- Coronaepidemin är inte i en upptrappningsfas i Egentliga Finland just nu, även om antalet smittade har ökat om man jämför med läget under sommaren. Det enda som tyder på upptrappning i dag är att incidensen har rört sig upp emot tio, säger sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Mikko Pietilä.

Upptrappningsfasen utvärderas med hjälp av flera olika kriterier. I Egentliga Finland har incidensen de senaste 14 dagarna legat nära tio, men har i slutet av veckan sjunkit långt under det.

- Andra indikatorer tyder på att läget i Egentliga Finland är lugnt. Andelen positiva tester är klart under en procent. Vi känner inte till några större smittokluster och vi kan just nu spåra smittokedjorna. Vi klarar även av att att möta sjukvårdens behov utan specialåtgärder, säger Pietilä.

Nästa vecka kommer man bestämma noggrannare vilka rekommendationer som ska tas i bruk i Egentliga Finland.

- Vi utvärderar kontinuerligt den regionala utvecklingen av coronapandemin i mycket nära samarbete med kommuner och flera andra aktörer. Nästa vecka samlas vi tillsammans med en utsedd grupp, och då kommer vi igen att utvärdera situationen på landskapsnivå, säger Pietilä.

Kommunernas smittskyddsmyndigheter kan även redan nu fatta beslut om att ta i bruk rekommendationerna i enskilda kommuner. Pietilä tror att man även i fortsättningen kommer att beakta situationen i enskilda kommuner då man ger ut rekommendationer.

Artikeln har uppdaterats klockan 14.22 med informationen från sjukvårdsdistriktets pressmeddelande. Tidigare stod det att Egentliga Finland är i en upptrappningsfas och att rekommendation om munskydd sannolikt kommer införas, men sjukvårdsdistriktet har sedan dess preciserat sin syn på läget baserat på utvecklingen i slutet av veckan.

Artikeln baserar sig på Tuleeko maskisuositus Varsinais-Suomeen? Sairaanhoitopiiri arvioi, mitkä THL:n uusista toimenpiteistä otetaan käyttöön skriven av Eino Kossila. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

Läs också