Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ny global strejk för klimatet – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Liten flicka på en mans axlar håller i en skylt med texten "There is NO planet B".
Demonstrationer arrangeras i över hundra länder i dag. Arkivbild. Liten flicka på en mans axlar håller i en skylt med texten "There is NO planet B". Bild: AAP Sydney,Australien,klimatstrejk,klimatförändring,demonstration,protest,strejker,klimat,barn (åldersgrupper),fridays for future

Här är fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Tusentals strejker för klimatet runtom världen

Den globala paraplyorganisationen Fridays for future organiserar i dag en global strejkdag då demonstranter runtom världen kräver klimaträttvisa.

Protester arrangeras både fysiskt och virtuellt. Vid torsdagskvällen hade över 3 000 demonstrationer registrerats globalt.

I Finland arrangerar Fridays for future en klimatpicknick i Helsingfors. Evenemanget äger rum framför Musikhuset mellan klockan 10–13. Dessutom uppmanar organisationen skolklasser att diskutera klimatkrisen och klimaträttvisa.

Hur går det för den svenskspråkiga vården och för vårdfastigheterna i kommunerna?

Om några år ordnas all social- och hälsovård av ett landskap, inte av kommunerna och sjukvårdsdistrikten. Det blir verklighet om vårdreformen godkänns.

I så fall är det alltså inte kommunen som sköter om verksamheten i hälsocentralen, inom barnskyddet eller på äldreboendet, utan vårdlandskapet.

Förslaget till ny vårdreform har varit på remiss och senast i dag, fredag, ska kommuner och andra aktörer lämna in sina utlåtanden om förslaget.

Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö.
I framtiden ska all social- och hälsovård skötas av ett vårdlandskap, om vårdreformen godkänns. Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Helsingfors universitets centralsjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,juli,2020,Helsingfors,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,hälsa,social- och hälsovårdstjänster,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,karantän,Förkylning,influensa,intensivvård,intensivvårdsavdelningar,sjukvård,operation,operationssalar,sjukskötare,koronaviruspandemi,hälso- och sjukvård,epidemier,pandemier,andningsskydd,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkare,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,patientrum,desinfektion,handdesinfektionsmedel,desinfektionsmedel,ansiktsskydd,handtvagning,handhygien,mun-nässkydd (sjukvård)

Små vattenreningsverk inte rustade för industrins spillvatten: "Gå samman och förena kunnandet"

Små, kommunala vattenreningsverk klarar inte av industrins spillvatten, trots att de ofta tvingas ta emot det. Vattenreningens processer och mikrober kan slås ut helt av industrins spillvatten, som helt avviker från det hushållen producerar.

En expertgrupp ger i dag nya rekommendationer om industrins spillvatten till länderna runt Östersjön.

Kajsa Rosqvist är projektledare för Best project, en expertgrupp som ger rekommendationer om industrins spillvatten. Rosqvist arbetar vid Helsingfors stads miljötjänster.
Kajsa Rosqvist leder en projektgrupp som synat industrins avloppsvatten i länderna runt Östersjön Kajsa Rosqvist är projektledare för Best project, en expertgrupp som ger rekommendationer om industrins spillvatten. Rosqvist arbetar vid Helsingfors stads miljötjänster. Bild: Yle/Anna Savonius avloppsvatten,industri,kajsa rosqvist

Två konservativa kvinnor är de hetaste kandidaterna när president Trump ska utnämna ny domare till högsta domstolen

I USA tätnar den politiska kampen kring vem som ska efterträda Ruth Bader Ginsburg som domare i landets högsta domstol.

President Donald Trump väntas utse en kvinna och två namn har seglat upp som favoriter i förhandsspekulationerna: Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa.

Amy Coney Barrett står vid ett podium och talar inför en publik.
48-åriga Amy Coney Barrett skulle bli den yngsta medlemmen i USA:s högsta domstol. Amy Coney Barrett står vid ett podium och talar inför en publik. Bild: EPA Amy Coney Barrett

Flyktingarna på Lesbos flyttades från ett outhärdligt läger till ett annat

Närmare 10 000 flyktingar som bodde i det ökända Moria-lägret på den grekiska ön Lesbos innan det brann upp är nu inhysta i ett nytt läger i Kara Tepe, bara några kilometer därifrån.

Flyktingarna på Lesbos är totalt omkring 14 000 personer just nu, och tillsammans med dem har Lesbos en befolkning på ungefär 100 000 invånare.

Dansken Kamma Skaarup, som är medicinsk ansvarig för Läkare utan gränser på Lesbos, säger att det är otroligt att flyktingar är tvungna att leva under sådana här förhållanden i Europa.

Enligt EU-kommissionen ska Kara Tepe endast fungera som ett tillfälligt läger för flyktingarna från Moria, och inte bli en permanent boplats.

Natalia Prokopchuk på lägret i Kara-Tepe.
Här bakom Natalia Prokopchuk från UNHCR, byggs det nya lägret upp. Hon säger att hon är orolig för årets vinterkyla på Lesbos eftersom lägret i Kara Tepe inte är rustat för den. Natalia Prokopchuk på lägret i Kara-Tepe. Moria,Lesbos,Natalia Prokopchuk

Vädret

Växlande molnighet och lokalt regnskurar. Ett område med regnskurar och möjligen åska rör sig över Finland mot ost.

I landets södra och mellersta delar är dagens högsta temperatur mellan 16 och 20 grader, varmast i sydost.I Norra Österbotten och Kajanaland mellan 14 och 17 grader.

Läs också