Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: TiPS jakt på historiskt ligaguld fortsätter i Vandaderbyt mot 2000-talets mesta mästare

På lördag bjuds det på Nationella ligans Vandaderby klockan 15.50 i TV2. Tikkurilan Palloseura kämpar om klubbens första mästerskap. Den sjufaldiga mästaren PK-35 Vanda har blixtrat till men saknat jämnheten i år.

TiPS slutade fyra i fjol, men har aldrig slagit sig in bland de tre bästa i ligan. I år har klubben realistiska möjligheter att vinna mästerskapet. Med seger i matchen i Dickursby går TiPS upp jämsides med serieledaren Åland United inför de fyra avslutande omgångarna.

PK-35 Vanda återvände till ligan i år efter tvångsdegraderingen till division 1. Efter en ojämn säsong ligger laget endast sjua i tabellen – men potential finns i spelartruppen. Det märktes i juli då PK lyckades besegra topplaget Åland United.

Bästa spelaren borta – än sen då?

TiPS åkte på ett enormt avbräck i juli då lagets kapten och bästa målskytt Roosa Ariyo åkte på en skada som håller henne ur spel fram till vintern. Laget, vars stomme består av abiturienter, har sedan dess haft det kämpigare med målskyttet, men poängen har fortsatt rassla in tack vare stabilt försvarsspel.

I augusti värvades Vanessa Kara från USA för att hjälpa till med målskyttet. Kara gjorde sitt första mål för TiPS i lagets senaste match, 1–0-segern över PK-35 Helsingfors. Hon har lidit av lindriga skadebekymmer och hennes medverkan i Vandaderbyt är oklar.

TiPS har ändå visat att man inte är beroende av enskilda stjärnspelare. Laget kryllar av juniorlandslagsspelare och är stabilt – trots att så gott som alla är födda på 2000-talet. Enligt tränaren Pauliina Miettinen är laget mentalt balanserat, även om man spelar om stora saker.

Strålande debutanter i PK-35

Eerika Appelqvist, 19 år, Wilma Forsblom, 17 år, och Oona Sevenius, 16 år – där tre spelare som debuterat i ligan i år och gjort det med bravur. Appelqvist har imponerat i försvaret, Forsblom är med sina fyra fullträffar PK:s bästa målskytt och ligans yngsta spelare Sevenius har fått mycket ansvar och gjort tre mål.

Enligt tränaren Jari Väisänen visste man inom klubben att man inte kommer att kämpa om mästerskapet i år med så många debutanter i truppen. Spelet har ändå varit bättre än vad resultaten har visat. PK-35-spelarnas orutin har kommit fram i form av individuella misstag som kostat poäng.

Det senaste Vandaderbyt i juli var ett praktexempel på hur PK:s matcher sett ut i år. Enligt Väisänen förde PK matchen, men TiPS utnyttjade sina bägge målchanser och vann med 2–0.

Kommentatorns tips

PK-35 Vanda är ett av de ojämnaste lagen i ligan. Försvaret har släppt in närmare två mål per match, och ska väl inte hålla tätt mot topplaget TiPS (även om man lyckades mäkta med det mot Åland United tidigare den här säsongen)? Samtidigt har PK-35 Vanda skrällpotential...

Det imponerande TiPS-försvaret har hållit nollan i över hälften av alla matcher i år och låter sig knappast överraskas mer än högst en gång mot PK-35 Vanda. TiPS vinner, om än knappt, och fortsätter på allvar utmana Åland United om ligaguldet.

Sändningen i TV2 och Yle Arenan börjar kl. 15.50. Mikael Oivo kommenterar på svenska.

Läs också