Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – smittades på middag på Waskia

Vasa centralsjukhus.
Under den senaste veckan har de nya coronafallen inom Vasa sjukvårdsdistrikt duggat tätt. Också på lördagen kom ett nytt fall. Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa centralsjukhus,Vasa,vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar på lördagen om ett nytt bekräftat fall av coronasmitta. Det är fråga om en Vasabo som smittats på en middag på Scandic Waskia.

Heikki Kaukoranta, som är Vasa stads ledande överläkare, berättar att fallet hör ihop med en sedan tidigare känd smittkedja.

- Hen har smittats på en middag som hölls på hotellet den 12 september. Eftersom det dök upp corona bland en av dem som var med på middagen har alla andra deltagare suttit i hemmakarantän sedan dess, säger Kaukoranta.

Därför finns det den här gången inte fler exponerade, och Kaukoranta är lättad.

- Hen har inte kunnat utsätta några andra för viruset.

Den smittade befinner sig hemma i isolering och mår bra.

Bland de övriga 40 som deltog i middagen har ett tiotal Vasa som hemort, men bland dem har det hittills inte dykt upp fler fall, säger Heikki Kaukoranta.

Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa. Mansperson står utomhus i sommargrönska. Bild: Anna Wikman / Yle överläkare,Cheföverläkare

Bland dem som sitter i hemmakarantän finns också flera av Vasahotellets anställda och i brist på personal har hotellet därför tvingats hålla stängt.

Antalet fall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu uppe i 101 stycken. Under det senaste dygnet har man testat 181 personer.

Läs också