Hoppa till huvudinnehåll

Miro Heiskanen upp som playoffsetta bland aktiva backar – Tampa knep segern och har tre matchbollar

Tampa Bay Lightning vann den fjärde finalen.
Tampa Bay Lightning vann den fjärde finalen och har nu tre matchbollar. Tampa Bay Lightning vann den fjärde finalen. Bild: AFP / Lehtikuva Tampa Bay Lightning,Dallas Stars

Tampa Bay Lightning vann den fjärde Stanley Cup-finalen med 5–4 efter förlängning och har nu tre matchbollar. Om Dallas Stars lyckas resa sig ur 1–3-underläget till Stanley Cup-mästerskap vore det ett smärre underverk: det har senast, ja de facto enda gången, skett år 1942.

Tampa Bay Lightning är mycket nära sitt andra NHL-mästerskap. Det första kom år 2004 när Tampa besegrade Calgary Flames i den sjunde och avgörande finalen.

Årets finalserie mellan Texaslaget Dallas Stars och Floridalaget Tampa Bay Lightning står nu 3–1 till Tampa. Nattens match stod 4–4 efter 60 minuter varpå förlängning följde, en förlängning som hann bli 6.34 gammal innan Kevin Shattenkirks skott i numerärt överläge hittade vägen bakom Anton Khudobin i Starsmålet.

TPS-bekanting

Kevin Shattenkirk är förvisso en ärrad NHL-veteran med nästan 700 grundseriematcher och nästan 400 poäng på CV:n, men för finländare i allmänhet och Åbobor i synnerhet klingar hans namn kanske mest bekant tack vare en inte alltför övertygande TPS-sejour under NHL:s lockoutsäsong 2012–2013. Då blev det 2+4=6 poäng på 12 matcher, och 22 utvisningsminuter.

Men i Game 4 i Stanley Cupfinalen anno 2020 blev Shattenkirk stor hjälte, tillsammans med bland andra storstjärnorna Brayden Point och Nikita Kutjerov som stod för två mål respektive två målgivande passningar.

Herrarna toppar slutspelets poängliga i stor stil: Kutjerov har 7+25=32, Point 13+17=30.

Heiskanen skrev ett stycke historia

Och på tal om poängligan. Dallasbacken Miro Heiskanen tog igen en passningspoäng och steg till 25 poäng, 6+19, på 25 matcher. En klen tröst förstås, i och med att laget förlorade och ligger väldigt illa till i Stanley Cup-jakten.

För Heiskanens del kan ändå nämnas att han nu blev poängetta under ett slutspel bland alla aktiva NHL-backar. I och med nattens assist passerade han San Jose Sharks back Brent Burns som under slutspelssäsongen 2015–2016 stod för 24 poäng.

På alla tiders lista är den 21-årige Heiskanen sexa. Namnen som ligger framför honom lämnar inga vänner av ishockey kalla: endast Paul Coffey (37 poäng), Brian Leetch (34), Al MacInnis (31), Denis Potvin (25) och Ray Bourque (25) ligger framför Heiskanen (Potvin och Bourque tack vare flera mål).

Men den lilla saken kan förstås komma att ändras, exempelvis redan på lördag kväll lokal tid i Edmonton när final nummer fem går av stapeln.

Då är det i och för sig ännu större saker på spel än Heiskanens poäng – vinner Tampa den matchen går Stanley Cupen till Florida efter en paus på 16 år. Och Dallas Stars väntan på klubbens andra Stanley Cup fortsätter – den första och hittills enda kom 1999 med Jere Lehtinen i en stor roll.

Tampa – Dallas 5–4 efter förlängning

DAL Miro Heiskanen 0+1, +2, 26.38
DAL Roope Hintz 0+0, +/- 0, 5.54 (Hintz skadade sig i början av andra perioden och spelade inte mera)
DAL Joel Kiviranta 0+0, +1, 14.13
DAL Esa Lindell 0+0, -1, 28.40

Tampa leder med 3–1 i matcher.

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Läs också