Hoppa till huvudinnehåll

President Trump väntas nominera Amy Coney Barrett till högsta domstolen i USA

Den konservativa domaren Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett, 48, är sedan 2017 federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt. Den konservativa domaren Amy Coney Barrett Bild: AFP / Lehtikuva Amy Coney Barrett

USA:s president Donald Trump tänker nominera Amy Coney Barrett till ny domare i högsta domstolen. Det uppger flera amerikanska medier med hänvisning till republikanska källor.

Om senaten godkänner president Trumps val kommer Amy Coney Barrett att efterträda den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg, som dog förra veckan.

Utnämningen är sannolik eftersom Republikanerna har majoritet i senaten och hittills har inte tillräckligt många senatorer meddelat att de tänker bryta mot partidisciplinen.

Konservativ styrkebalans i domstolen

Demokraterna, med presidentkandidaten Joe Biden i spetsen, har krävt att domarvalet skjuts upp till efter presidentvalet. Republikanerna i senaten har däremot lovat att röstningen äger rum före valet, eller allra sist före presidentinstallationen.

Utnämningen skulle innebära att de konservativa får en allt starkare majoritet i domstolen, från tidigare 5-4 till 6-3.

Eftersom domarna till högsta domstolen utnämns på livstid kan utnämningen ha långtgående konsekvenser.

Också resultatet i presidentvalet i november kan bli en fråga för högsta domstolen - något Trump själv uppgett som en orsak till att en ny domare tillsätts så snabbt som möjligt.

Konservativ domare från Mellanvästern

President Trump väntas meddela vem han utser på lördag eftermiddag lokal tid, det vill säga före midnatt finsk tid.

Amy Coney Barrett, 48, är sedan 2017 federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt, som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin.

Coney Barrett är en hängiven katolik med moralkonservativa värderingar och hon anses vara väldigt omtyckt i konservativa kretsar. Hon beskrivs som en så kallad originalist, vilket innebär att hon tolkar konstitutionen bokstavstroget.

Ifall hon utnämns blir hon den yngsta av de nio medlemmarna i den högsta domstolen.


Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020 om du vill ha faktapaket på allt som är viktigt inför valet.
Allt från valsystemet, hur man stoppar minoriteter från att rösta och vad som är typiskt för Joe Biden och Donald Trump

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också