Hoppa till huvudinnehåll

Världscuptävling flyttas från Östersund till Kontiolax – svensk kritik mot den egna regeringen: "Vi är besvikna på deras attityd"

Martin Fourcade fick fira i Kontiolax tidigare i år.
Martin Fourcade fick fira i Kontiolax tidigare i år. Martin Fourcade fick fira i Kontiolax tidigare i år. Bild: EPA-EFE/All Over Press Martin Fourcade,skidskytte

Coronapandemin har fått det Internationella skidskytteförbundet IBU att flytta bort världscuptävlingar från Östersund och Annecy. I stället för Hochfilzen och Kontiolax fler lopp.

Världscuppremiären har planerats till den 28-29 november i just Kontiolax. Nu står det klart att man tävlar i den finländska orten även veckan därpå, efter att IBU meddelat att man flyttar bort lopp från svenska Östersund och franska Annecy.

Även Hochfilzen tilldelas ytterligare tävlingar. Det betyder att man i november och december tävlar i två länder i stället för fyra.

– Det var ett tufft beslut och vi tackar arrangörerna för deras förståelse och samarbetsvilja för att nå detta beslut, berättar IBU:s generalsekreterare Niklas Carlsson i ett pressmeddelande.

– Våra förnyade planer betyder att vi kan ordna fyra världscupevenemang, men samtidigt minska på hälsomässiga och logistiska risker som kommer med resandet.

Svenska kritiken: "Om Finland kan, så kan vi också"

I Sverige fick beskedet inget varmt mottagande. Stjärnskidskytten Sebastian Samuelsson skyller på landets regering.

– Jag är besviken att inte regeringen har valt att göra ett undantag för elitidrottare. Så att amerikaner och ryssar kan åka in till landet. Att man inte får något svar i den frågan tycker jag är tråkigt. Om Finland kan arrangera tävlingar så tror jag att man kan göra det i Östersund också, säger Samuelsson till SVT Sport.

Östersunds kommunstyrelseordförande Bosse Svensson är också besviken.

– Vi är självklart besvikna. Besvikna på att inte få stå värd för tävlingarna. Men kanske framförallt besvikna på regeringens attityd, menar Svenssson i ett pressmeddelande.

Läs också