Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Coronahunden Kössi, AI-konst, rekordstora smältmassor och en färja som kommer att sluka all biogas i Österbotten

Kössi-koronakoira
Corona-hunden Kössi. Kössi-koronakoira Bild: Sara Salmi / Yle Helsingfors-Vanda flygplats

Coronasniffande Kössi är snabb, effektiv och säker

Anna Hielm-Björkman togs först på sängen av den publicitet som de finska coronahundarna har fått världen över, men hon kan också gissa sig fram till vad intresset beror på.

Finska coronahundar blev världsnyhet – två miljoner år av produktutveckling ger billiga och effektiva coronatester

Rekordår för smältmassorna på många håll

Den ena rapporten efter den andra vittnar om rekordår för smältmassorna. "Det är bråttom nu, men det är aldrig för sent att göra något", säger forskare Lorenz Meire i Nuuk, Grönland.

Grönlandsisen smälter i rasande takt: "Ett extremår följs av nästa extremår"

Is vid Arktis som smälter i havet
Is vid Arktis som smälter i havet Is vid Arktis som smälter i havet Bild: Valdemaras D. / Unsplash arktiska regionen,is

Behövs konstnärerna i framtiden eller tar AI över?

Allt fler nya framsteg har gjorts inom kreativ artificiell intelligens och hajpen kring framstegen har varit stor. Inom konst- och kulturvärlden går diskussionen het kring om konstnärerna alls behövs i framtiden. AI ska inte alls liknas vid konst, säger författaren Tatjana Brandt.

Åsikterna om artificiell intelligens och konst går isär – är tekniken en möjlighet eller ett hot?

På bilden syns en datorskärm med massa kodspråk. Bilden är tagen uppifrån och man ser hur två händer skriver på tangentbordet.
Konsten och kulturen har länge inspirerats av robotar och artificiell intelligens. På bilden syns en datorskärm med massa kodspråk. Bilden är tagen uppifrån och man ser hur två händer skriver på tangentbordet. Bild: Ritchie B. Tongo / EPA artificiell intelligens

Kommande Kvarkenfärjan skulle använda all biogas som produceras i Österbotten

Rendering av fartyget Aurora Botnia
En av visionerna för den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia är att hon i framtiden skulle gå på flytande biogas. Rendering av fartyget Aurora Botnia Bild: Rauma Marine Constructions (Havainnekuva) Wasaline,Kvarken,Vasa

Vasa universitet utreder förutsättningarna för ett nytt biogasverk i Österbotten. I dag produceras endast små mängder biogas i landskapet och för att omvandla gasen till flytande form krävs stora investeringar.

Kommande Kvarkenfärjan skulle använda all biogas som produceras i Österbotten – nytt biogasverk möjlig lösning

År 2020 må vara risigt - men värst är det inte

Dödsdansen som motiv för en kyrkomålning.
Dödsdansen som motiv för en kyrkomålning. dödsdans,dödsdans

Alla klagar på 2020, "värsta året någonsin" Men det har funnits år som har varit värre. Otroligt mycket värre. Som året 536 till exempel, som vissa utpekar som "det värsta året att vara vid liv". Här är Kvanthopps lista över tre år som klår 2020 i sunkighet.

"2020 är det värsta året någonsin" sakta i backarna - här är tre år som var värre!

Läs också