Hoppa till huvudinnehåll

Vettels krasch höll på att ställa till det för Lewis Hamilton – lyckades ändå knipa pole position, Valtteri Bottas oförstående: "Vet inte vad som hände"

Sebastian Vettels söndriga bil på ett flak.
Sebastian Vettels bil förstördes i Q2. Sebastian Vettels söndriga bil på ett flak. Bild: AFP / Lehtikuva Sebastian Vettel,Formel 1

Lewis Hamilton var sekunder från att missa den sista sessionen i Sotjis tidskval. Men sedan stod britten för en styrkedemonstration – samtidigt som Max Verstappen knep andraplatsen framför Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas senaste tävlingar har varit fyllda av besvikelser. Efter två veckors tävlingspaus var frågan om han skulle kunna knäppa till Lewis Hamilton i Sotji, en bana där finländaren brukar trivas.

Men Hamilton var klart snabbare än Bottas i lördagens kval i Sotji.

Finländaren blev över sex tiondelar efter suveräne Hamilton, som bjöd på uppvisning med nytt banrekord i Q3. Bottas startar i sin tur från den tredje rutan, efter att även Max Verstappen visat prov på bättre takter.

Bottas var förvånad efter tredjeplatsen, men inte alltför missnöjd.

– Jag vet inte vad som hände i den sista sessionen. Farten har känts bra hela helgen och det gjorde det också i de två första sessionerna.

– Det är ändå helt okej att starta från den tredje rutan här, jag minns ju vad som hände senast jag gjorde det, sade Bottas, hänvisandes till sin seger 2017, i C Mores sändning efter loppet.

Bottas och Verstappen har fördelen av att få starta med mediumdäck i morgon, medan ettan Hamilton har mjuka däck. Britten erkände efter loppet att kvalet varit nervkittlande.

– Det var ett horribelt kval. Man hade hjärtat i halsgropen hela tiden. I morgon tvingas jag också starta med mjuka däck, vilket inte är bra, funderade VM-ledaren.

Drama i Q2

Mot slutet av den andra sessionen fick kvalet en oväntad vändning.

Sebastian Vettel snurrade runt och kraschade, vilket ledde till röd flagg med 2 minuter och 15 sekunder kvar av Q2.

Lewis Hamilton hade inte noterats för någon tid ännu i sessionen. När kvalet fortsatte lyckades britten med knapp marginal klocka en snabb tid och säkra platsen i Q3.

Fiasko för Räikkönen

För Kimi Räikkönens del blev kvalet en rejäl flopp. Finländaren, som uppges förlänga kontraktet med Alfa Romeo, var långsammast av alla förare och startar från den sista rutan i morgon.

Veteranens sista försök blev pannkaka efter att han spinnat runt. Också stallkamraten Antonio Giovinazzi hade gjort sitt efter Q1, italienaren landade på 17:e plats.

– Jag snurrade runt och då var det över. Vi hade lite problem med däcken, kommenterade Räikkönen.

Sotjis tidskval har inte brukat vara Räikkönens starkaste. "Ismannen" har aldrig slagit sin stallkamrat i kvalen i Ryssland.

Resultat:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.31,304
2. Max Verstappen Red Bull 1.31,867
3. Valtteri Bottas Mercedes 1.31,956
4. Sergio Pérez Racing Point 1.32,317
5. Daniel Ricciardo Renault 1.32,364
6. Carlos Sainz Jr. McLaren 1.32,550
7. Esteban Ocon Renault 1.32,624
8. Lando Norris McLaren 1.32,847
9. Pierre Gasly Alpha Tauri 1.33,000
10. Alexander Albon Red Bull 1.33,008
...
20. Kimi Räikkönen Alfa Romeo