Hoppa till huvudinnehåll

ÅIFK vände och vann i ”returmötet” – slog HC Tallinn för andra gången på lika många dagar: ”En kämpainsats”

Handbollsspelare i farten under en match mellan ÅIFK och HC Tallinn.
HC Tallinn och ÅIFK möttes igen. Handbollsspelare i farten under en match mellan ÅIFK och HC Tallinn. Bild: Yle / Mattias Simonsen Åbo ifk (Handboll),hc tallinn

Då GrIFK tackade nej till spel mot HC Tallinn fick de estniska ligadebutanterna möta ÅIFK två gånger om på veckoslutet. Söndagens match resulterade också i en Åboseger – trots att Tallinn hade grepp om poängen i pausvilan.

Då lagen möttes på lördagen fick esterna inte igång spelet i den första halvleken. På söndagen var tongången motsatt.

Tallinn inledde matchen rivigt och ledde som bäst med sex mål, senast tre och en halv minut innan pausvilan. Men ÅIFK lyckades hålla sig inom slagkraftigt avstånd och reducerade med två bollar i tid till pausen.

Kanske var det på grund av att matchen körde igång redan klockan 10 på morgonen – men i den andra halvan fick Kanariefåglarna igång spelet på allvar. Med nio minuter kvar att spela var matchen kvitterad – och några minuter efter det hade ÅIFK gått upp i ledning för första gången.

Det var en ledning som ÅIFK inte gav upp. Slutsiffrorna skrevs 34–31.

"Det överraskade oss"

– Vi var lite snälla i försvaret. 34 mål framåt är bra, men att släppa in 31 är inte lika bra, summerar Peik Sjöblom på ligans hemsida och får medhåll av tränaren Robin Karlsson:

– Vi sov lite i första halvlek. Men kämpainsatsen i den andra halvan bäddade för seger. Lite annorlunda var det att spela redan klockan 10, men det var samma för båda lagen.

ÅIFK:s Sjöblom sa redan efter lördagens match till Yle Sporten att laget gjorde om sitt försvar under matchen. Det var en manöver som HC Tallinn inte hittade något svar för.

– Deras 5–1-försvar överraskade oss. Och Åbos snabba spel med kontringar gick för lätt. Andra halvleken var dålig av oss, helt som den första halvleken i går, säger tränaren Taavi Tibar.

Resultat, FM-ligan i handboll:

HC Tallinn–ÅIFK 31–34 (18–14)
Målskyttar Tallinn: Mikk Pinnonen 7, Rauno Aus 6, Kaspar Lees 5, Markus Viitkar 4, Markus Oliver Mädo 3, Marek Karu 3, Enrico Anton 2, Kalev Kütt 1
ÅIFK: Peik Sjöblom 11, Andreas Nyström 7, Isak Lehvonen 6, Elias Nyman 3, Niklas Manderoos 3, Oscar Berglund 2, Eero Laine 1, Valter Georgs 1

Publik: 66

Läs också