Hoppa till huvudinnehåll

Formel 1-experten gläds åt Bottas insats i Ryssland – framför allt starten var hoppingivande: ”Visade att man aldrig ska räkna bort honom”

Valtteri Bottas sprutar champagne.
Valtteri Bottas firade stort efter segern. Valtteri Bottas sprutar champagne. Bild: Maxim Shemetov / EPA-EFE / All Over Press Valtteri Bottas

Valtteri Bottas tog segern i Sotji på söndagen. Det var helt och hållet tack vare tidsstraffet som Lewis Hamilton drog på sig, slår Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens fast.

Då de röda ljusen släcktes åkte Valtteri Bottas iväg som en raket. Han körde om Max Verstappen i ett huj och tog rygg på Lewis Hamilton.

Helt enligt plan. Vägen fram till den första kurvan i Sotji är längre än på månda andra banor och tvåan har en klar fördel in i framför allt den andra kurvan, där merparten av omkörningarna brukar äga rum.

– Det har spekulerats att Valtteri medvetet skulle ha kört långsamt i kvalet för att få andraplatsen, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Den tanken flirtade Bottas själv öppet med på presskonferensen efter kvalet. Men det räckte inledningsvis inte hela vägen. Lewis Hamilton, som inledde med mjuka däck, kunde riva upp en lucka till stallkamraten.

Men i själva verket hade tävlingen redan avgjorts då. I samband med uppvärmningen tog Hamilton två teststarter på fel ställe. Det ledde till två fem sekunders tidsstraff, som Hamilton avtjänade i samband med sitt depåstopp.

– Det var där hela loppet avgjordes. Att han startade med de mjuka däcken var en liten nackdel, men inte en avgörande sådan, säger af Petersens.

"Helt rätt straff"

Bottas gjorde ändå ett perfekt lopp och kom i mål som klar etta. Det glädjer af Petersens.

– Valtteri förtjänade utan tvekan den här segern. Han har kämpat i motvind allt sedan han vann säsongens första lopp i Österrike i juni. Av olika anledningar har det gått snett efter det. Men alla vet att han är en bra racerförare. Det är inte tu tal om något annat, säger han.

Straffen som Hamilton fick är också rättvisa, anser af Petersens.

– Man har en massa möten före varje lopp där tävlingsledaren går igenom i detalj vad som är okej och vad som inte är det. Man går igenom minsta lilla detalj. Det gjorde man den här gången också, men av någon anledning så missuppfattade teamet eller Lewis det här och gjorde fel, säger han.

– Då är det helt rätt att få två straff. Det finns inget att diskutera om.

"Kan ha varit tävlingen som Bottas behöver"

Hamilton klarade sig ändå undan ett värre straff. Enligt vanlig praxis skulle straffen ha lett till att Hamilton skulle ha tilldelats sammanlagt fyra straffpoäng, men nu fick han endast två.

Om han hade fått fyra skulle han ha stängts av i en tävling.

– De här 10 sekunderna förstörde allt för honom. Det skulle väl ha varit dubbla straff annars. De såg nog lite grann genom fingrarna. Det var ju inget som hände under loppet, utan innan. Det var inget farliga med det hela, så domarna tyckte att det här straffet räckte, tror af Petersens.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas blickar åt sidan.
Lewis Hamilton. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas blickar åt sidan. Bild: xpbimages.com Lewis Hamilton,Valtteri Bottas,Formel 1

Nu är Hamilton ändå bara två straffpoäng från att bli avstängd – tror du det kommer att vara något han har i bakhuvudet under de kommande tävlingarna?

– Det är svårt att säga. Lewis är ändå en iskall förare. Han tar inte hänsyn mot någon, inte ens sin stallkamrat. Okej, han var sur som ättika efter loppet då han inte förstod varför han hade blivit bestraffad. Men om tio dagar så har han nog svalt all bitterhet.

– Men å andra sidan så kan det här ha varit tävlingen som Valtteri behöver för att kunna utmana Lewis på allvar. Det skulle inte förvåna mig. Så mer av en positiv effekt för Valtteri än en negativ effekt för Lewis, säger af Petersens.

Det som talar mest för en minicomeback av Bottas är starten.

– Det visade att man aldrig ska räkna bort honom, säger af Petersens.

Läs också